Ισραηλινός βομβαρδισμός απάντηση στη Γάζα

Άμεση ήταν η απάντηση των Ισραηλινών στη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε χθες από τη Γάζα στο έδαφός τους. Η Ισραηλινή αεροπορία έπληξε στρατόπεδο της Χαμάς στο Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα στης Γάζας. Από την προσβολή δεν αναφέρθηκαν απώλειες. Πιθανότατα οι Ισραηλινοί ήθελαν απλώς να προειδοποιήσουν τις εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις που εδρεύουν στη Γάζα, να μην σκεφτούν καν να κλιμακώσουν, εκ νέου την ένταση με το Ισραήλ, διότι θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες.

Ωστόσο, για την ώρα ουδείς γνωρίζει αν την χθεσινή ρουκέτα εκτόξευση η Χαμάς ή ακόμα ποιο ακραία παλαιστινιακή οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ», η οποία επίσης εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής εικάζεται πως υπεύθυνη είναι η Χαμάς, λόγω της πρόσφατης επίδειξης δύναμη που πραγματοποίησε στη Γάζα, οργανώνοντας μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και επιδεικνύοντας νέα όπλα.

Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς και ισραηλινά πλοία έπληξαν παράκτιους στόχους της οργάνωσης. Η νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή δεν είναι τυχαία. Μετά την 50 ημερών πρόσφατη σύγκρουση, το περασμένο καλοκαίρι, η Χαμάς ενισχύθηκε και πάλι, χρηματοδοτούμενη με πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από το Κατάρ και την Τουρκία, τα οποία, υποτίθεται, θα διατίθεντο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αλλά τελικά έγιναν όπλα.

Όσον αφορά την επίθεση της Παρασκευής, οι Ισραηλινοί διαπίστωσαν ότι πραγματοποιήθηκε με ρουκέτα μικρού βεληνεκούς τύπου Qassam 3. Η ρουκέτα είχε ως στόχο την ισραηλινό πόλη Εσκόλ. Ωστόσο η αξιοπιστία της ρουκέτας αυτής είναι ιδιαίτερα περιορισμένη. Έτσι δεν βρήκε στόχο και εξεράγη, χωρίς να προκαλέσει θύματα ή ζημιές, έξω από την πόλη. Η επίθεση αυτή είναι η τρίτη που εκτελούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα κατά του Ισραήλ, μετά το πέρας της τελευταίας σύγκρουσης με τους Ισραηλινούς.

Πηγή: Times of Isreal
Μετάφρασγ-επιμέλεια: On Alert