Ιστορική μέρα σήμερα για την Παλαιστίνη! – Η αντίδραση των Ισραηλινών

Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν τη Δευτέρα επί μιας πρότασης που καλούσε την βρετανική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια μιας μη δεσμευτικής ψηφοφορίας.

Οι βουλευτές στην Κάτω Βουλή της Βρετανίας ψήφισαν 274 υπέρ και 12 κατά ώστε να περάσει μια μη δεσμευτική πρόταση στην οποία αναφέρεται: «Η Βουλή πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης όπως και το κράτος του Ισραήλ, ως μια συμβολή στην εξασφάλιση μιας διακρατικής διαπραγμάτευσης για την επίλυση του θέματος».

Η Βρετανία δεν έχει αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνη, ωστόσο αναφέρει ότι θα το κάνει σε οποιαδήποτε στιγμή εφόσον πιστεύει ότι θα βοηθούσε την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Παλαιστινίων και του Ισραήλ. Η κυβέρνηση κάλεσε τους υπουργούς της να απόσχουν από την ψηφοφορία ενώ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα αυτής δεν θα αναγκάσει τη Βρετανία να αναγνωρίσει ένα Παλαιστινιακό κράτος.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο ως ένα «σημαντικό βήμα προς την δικαιοσύνη και την ειρήνη».

«Το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση δεν είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζει η Παλαιστινιακή Αρχή


«Το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση δεν είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων»
, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής η Χάναν Ασράουι απορρίπτοντας την ισραηλινή ένσταση, σύμφωνα με την οποία «ο δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος περνά μέσα από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων» με το Ισραήλ.

«Η αναγνώριση της Παλαιστίνης δεν εξαρτάται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο καμιάς συνδιαλλαγής εκ μέρους μας, μια τέτοια αξίωση δεν είναι μόνο άδικη, είναι ανήθικη», δήλωσε η Ασράουι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η απάντηση του Ισραήλ

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η συμβολική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης είναι ένα «ανησυχητικό μήνυμα που υπονομεύει τις προοπτικές της ειρήνης».

«Μια πρόωρη διεθνής αναγνώριση στέλνει στην παλαιστινιακή ηγεσία το ανησυχητικό μήνυμα ότι μπορεί να αποφύγει τις δύσκολες επιλογές που και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν και ουσιαστικά υπονομεύει τις πιθανότητες επίτευξης πραγματικής ειρήνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Συμβολική επίσκεψη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Λωρίδα της Γάζας

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μετέβη σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας για μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς αλλά και με πολιτικό περιεχόμενο, σχεδόν πενήντα ημέρες μετά το τέλος του πολέμου που διήρκησε από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μετέβη σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας για μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς αλλά και με πολιτικό περιεχόμενο

Ο Μπαν Κι-μουν μετέβη στη Σετζάγια, μια από τις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο συνοικίες της Γάζας, για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής. Πολλά κτίρια της συνοικίας η οποία απέχει μόλις μερικά χιλιόμετρα από την ισραηλινή μεθόριο ισοπεδώθηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Ο Μπαν, του οποίου η τελευταία επίσκεψη στον παλαιστινιακό θύλακα ήταν το 2012, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας για να ακούσει απευθείας τους ανθρώπους της Γάζας».

Ο ΟΗΕ που είναι ήδη μείζων παράγων στο έδαφος αυτό, έχει ακόμη σημαντικότερο ρόλο την ώρα της ανοικοδόμησης.

Ο Μπαν εκφράζει την υποστήριξή του και «συμμερίζεται τη λύπη» των μελών του ΟΗΕ, δήλωσε ο Κρίστοφερ Γκάνες, εκπρόσωπος της UNRWA, υπηρεσίας αρωγής προς τους παλαιστίνιους πρόσφυγες. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχασε 11 από τους 13.000 συνεργάτες της στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Μπαν θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Τζαμπαλίγια, σε ένα από τα τρία σχολεία του ΟΗΕ που είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για τους πρόσφυγες στον πόλεμο και τα οποία επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί. Ο Μπαν είχε καταγγείλει τότε το «σκάνδαλο από ηθικής άποψης και την εγκληματική πράξη καθώς και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο γενικός γραμματέας θα συναντηθεί με υπουργούς της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει συγκροτηθεί ύστερα από επτά χρόνια κυριαρχίας της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Οι αιχμές του Παρισιού για τον «συμβολισμό» της απόφασης του Λονδίνου

H Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης «εν ευθέτω χρόνο», όμως η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι «επωφελής για την ειρήνη» και όχι μόνο «συμβολική»

H Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης «εν ευθέτω χρόνο», όμως η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι «επωφελής για την ειρήνη» και όχι μόνο «συμβολική», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, μια ημέρα αφότου το βρετανικό κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ αυτής της αναγνώρισης σε ψηφοφορία του.

«Από τη στιγμή που λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν δύο κράτη (του Ισραήλ και της Παλαιστίνης), θα χρειαστεί απαραίτητα μία αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, αυτό εξυπακούεται, είναι λογικό» υπογράμμισε ο Φαμπιούς ενώπιον των βουλευτών. «Το μοναδικό ερώτημα που τίθεται είναι οι όροι (αυτής της αναγνώρισης) και πώς αυτό θα μπορούσε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό. Αυτό είναι που θέλουμε, δεν πρόκειται για θέμα συμβολισμού, αλλά το να είναι επωφελές για την ειρήνη» συνέχισε ο ίδιος ενώ επανέλαβε ότι «εν ευθέτω χρόνο θα υπάρξει σίγουρα μία αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης».

Για πρώτη φορά ο Γάλλος ΥΠΕΞ έδωσε λίγες περισσότερες διευκρινίσεις για το πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια αναγνώριση: «Έως σήμερα η ιδέα που έχει επικρατήσει είναι ότι η αναγνώριση πρέπει να συνδέεται με τη διαπραγμάτευση. Από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση καταστεί αδύνατη ή δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα, πρέπει προφανώς η Γαλλία να αναλάβει τις ευθύνες της» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters