Ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις έφθασαν σε ιστορική συμφωνία για την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Ολη αυτή η σκληρή δουλειά απέδωσε και φθάσαμε σε συμφωνία. Ο θεός ας ευλογεί τον λαό μας», δήλωσε στο Ρόιτερς ιρανός διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται.

Το Ιράν αποδέχθηκε ένα λεγόμενο σχέδιο «ξαφνικής αποκατάστασης» με το οποίο θα αποκαθίστανται οι κυρώσεις μέσα σε 65 ημέρες, αν παραβιάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τις έξι μεγάλες δυνάμεις που προβλέπει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του, δήλωσαν διπλωμάτες στο Ρόιτερς. Οι διπλωμάτες είπαν πως το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ θα συνεχίσει να ισχύει για πέντε χρόνια και το εμπάργκο του ΟΗΕ για τους πυραύλους θα εξακολουθήσει να ισχύει για οκτώ χρόνια.

Επιπλέον δυτική πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε σήμερα πως το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία για την ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Ναι, υπάρχει συμφωνία», δήλωσε η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ιρανός διπλωμάτης είχε δηλώσει νωρίτερα πως επιτεύχθηκε συμφωνία.