ISW: Πιθανή ρωσική επιχείρηση false flag στη Χερσώνα – Στο στόχαστρο υδροηλεκτρικός σταθμός

Οι ρωσικές αρχές είναι πιθανό να δημιουργούν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να δικαιολογήσουν μια προγραμματισμένη υποχώρηση, καθώς και τις σημαντικές εδαφικές απώλειες στην Χερσώνα, αναφέρει στην ημερήσια ανάλυσή του το ISW (Institute for the Study of War).

Ο Διοικητής των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία Στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στη ρωσική τηλεόραση ότι η στρατιωτική ηγεσία πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με την Χερσώνα και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να χτυπήσει πολιτικά και οικιστικά έργα στην περιφέρεια αυτή.

Επιπλέον, σημειώνει το ISW, ο επικεφαλής της κατοχικής δύναμης στην Χερσώνα Βλαντιμίρ Σάλντο σημείωσε σχετικά ότι η διοίκησή του εκκενώνει τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο εν αναμονή μιας «ευρείας κλίμακας» ουκρανικής επίθεσης.

Κατά το ISW οι δηλώσεις του Σουροβίκιν και του Σάλντο είναι πιθανές απόπειρες να θέσουν συνθήκες πληροφόρησης για μια πλήρη ρωσική υποχώρηση πέρα ​​από τον ποταμό Ντνίπρο, η οποία θα εκχωρούσε την ομώνυμη πόλη και άλλα σημαντικά εδάφη στην περιφέρεια Χερσώνα στα ουκρανικά στρατεύματα που επελαύνουν.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν προφανώς διδαχθεί από προηγούμενες επιχειρησιακές αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ουκρανικής αντεπίθεσης στην Περιφέρεια του Χαρκόβου και ως εκ τούτου πιθανότατα προσπαθούν να μετριάσουν τις επιχειρησιακές συνέπειες της αποτυχίας να αμυνθούν έναντι ακόμη μίας επιτυχημένης ουκρανικής προέλασης» αναφέρει χαρακτηριστικά το ISW.

Όμως το Ινστιτούτο προβαίνει σε ακόμη μία άκρως ανησυχητική εκτίμηση: ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαμορφώνουν επικοινωνιακά τις συνθήκες για να πραγματοποιήσουν επίθεση «ψευδούς σημαίας» (false flag) στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka (HPP). Ο ρωσικός στρατός μπορεί να πιστεύει ότι μία παραβίαση του φράγματος θα μπορούσε να καλύψει την υποχώρησή τους από τη δεξιά όχθη του ποταμού Ντνίπρο και να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ουκρανική προέλαση πέρα ​​από τον ποταμό, αναφέρει το ISW.

Ο Σουροβίκιν ισχυρίστηκε στις 18 Οκτωβρίου ότι έλαβε πληροφορίες ότι το Κίεβο σκοπεύει να χτυπήσει το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka (HPP), το οποίο ισχυρίστηκε ότι θα προκαλούσε καταστροφικές πλημμύρες στην Χερσώνα. Ο Σάλντο επανέλαβε αυτόν τον ισχυρισμό και προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκοπεύουν να χτυπήσουν φράγματα.

Οι ρωσικές αρχές πιθανότατα κάνουν αυτές τις αναφορές για υποτιθέμενο ουκρανικό χτύπημα στο HPP Kakhovka προκειμένου να θέσουν το επικοινωνιακό πλαίσιο για τις ρωσικές δυνάμεις ώστε να καταστρέψουν το φράγμα και να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τις επακόλουθες ζημιές και απώλειες ζωών, ενώ ταυτόχρονα θα χρησιμοποιούν τις πλημμύρες που θα προκύψουν για να καλύψουν περαιτέρω τη δική τους υποχώρηση, αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του ISW.

Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί μια τέτοια επίθεση false flag για να επισκιάσει την είδηση ​​μιας τρίτης ταπεινωτικής υποχώρησης για τις ρωσικές δυνάμεις, αυτή τη φορά από τη δυτική Χερσώνα. Μια τέτοια επίθεση θα προωθούσε επίσης την ρωσική επικοινωνιακή καμπάνια που απεικονίζει την Ουκρανία ως τρομοκρατικό κράτος που στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

Πηγή: understandingwar.org