ISW: Προϋποθέσεις επιχείρησης false flag στο Μπελγκορόντ δημιουργεί η Ρωσία [vid]

Το Κρεμλίνο φαίνεται να θέτει όρους πληροφόρησης για μια επίθεση false flag («ψευδούς σημαίας») στην περιφέρεια Μπελγκορόντ της Ρωσίας, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την υποστήριξη του κοινού για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει στο ημερήσιο δελτίο του το ISW (Institute for the Stdy of War – Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου).

Οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου έχουν αρχίσει να διαρρέουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιδιώκουν να εισβάλουν στην περιφέρεια Μπελγκορόντ, και άλλες ρωσικές πηγές σημείωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να ανακτήσουν τον έλεγχο του Κουπιάνσκ, στην περιοχή του Χαρκόβου, για «να ελαχιστοποιήσουν την απειλή μιας ουκρανικής επίθεσης».

Αυτοί οι ισχυρισμοί – σημειώνει το ISW – κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό στην κοινότητα των bloggers που ασχολούνται με αμυντικά-στρατιωτικά θέματα, η οποία είχε επικρίνει τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση για την εγκατάλειψη των θέσεων προστασίας στο Βοβχάνσκ στη βορειοανατολική επαρχία του Χαρκόβου μετά τη ρωσική απόσυρση από την περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι Ρώσοι bloggers έχουν επίσης εντείνει τις εκκλήσεις τους προς τη Ρωσία να ανακτήσει τα απελευθερωμένα εδάφη στο Χάρκοβο, σημειώνοντας πως  τέτοια «προληπτικά μέτρα» θα εμποδίσουν τους Ουκρανούς να πραγματοποιήσουν επιθετικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις του Κουπιάνσκ και του Βοβχάνσκ.

Ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας του Μπελγκορόντ, Βιάτσεσλαφ Γκλάντκοφ, δημοσίευσε επίσης πλάνα που δείχνουν την κατασκευή οχυρωματικών έργων στη «γραμμή Zasechnaya» στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσική επαρχία του Μπελγκορόντ.

Ο χρηματοδότης του Ομίλου Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, διευκρίνισε ότι ο στρατός του κατασκευάζει τη «γραμμή Zasechnaya» αφού άλλαξε το όνομά της από Wagner Line επειδή «σε πολλούς ανθρώπους στη [Ρωσία] δεν αρέσει η δραστηριότητα της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner». Θεωρητικά – υπενθυμίζει το ISW – οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες είναι παράνομες στη Ρωσία.

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί για επικείμενη ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Μπελγκορόντ είναι παράλογοι και στοχεύουν μόνο να τρομάξουν το ευρύ κοινό για να υποστηρίξει τον πόλεμο, επισημαίνει το ISW και εξηγεί: Η Ουκρανία δεν έχει στρατηγικό συμφέρον να εισβάλει στη Ρωσία και δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει σε τέτοια κλίμακα. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να απελευθερώνουν κατεχόμενους οικισμούς στη δυτική περιφέρεια Λουγκάνσκ μετά τη νίκη τους στη βόρεια περιφέρεια του Χαρκόβου.

Η υποστήριξη για την παράλογη εισβολή της Ρωσίας μειώνεται μεταξύ των Ρώσων κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών και της υπόλοιπης χώρας ως αποτέλεσμα της επιστράτευσης και των στρατιωτικών αποτυχιών. Ρωσικά μέσα αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι συγγενείς επίστρατων ανδρών έχουν οργανώσει διαδηλώσεις σε 15 ρωσικές περιοχές από τα τέλη Οκτωβρίου, με τις πιο αξιοσημείωτες να λαμβάνουν χώρα σε περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ένα ρωσικό αντιπολιτευόμενο μέσο, ​​το Meduza, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, ανέφερε ότι η Ρωσική Προεδρική Διοίκηση πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα σε διάφορες περιοχές όπου πολλοί εξέφρασαν απάθεια για τον πόλεμο.

Αν και το ISW δεν μπορεί να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά του Meduza, οι αυξανόμενες εκκλήσεις για αποστράτευση μεταξύ συγγενών κινητοποιημένων ανδρών υποδηλώνουν ότι η ρωσική προπαγάνδα είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση του πραγματικού αντίκτυπου του πολέμου στην κοινωνία.

Αυτές οι γελοίες – κατά το ISW – εικασίες για μια φανταστική ουκρανική εισβολή στη Ρωσία μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος της προσπάθειας του Κρεμλίνου να κατευνάσει τη ρωσική φιλοπολεμική εθνικιστική κοινότητα. Οι Ρώσοι μπλόγκερς έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Κρεμλίνο και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ότι απέτυχαν να υπερασπιστούν τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατα προσαρτημένων εδαφών. Το Κρεμλίνο, ωστόσο, είναι απίθανο να μπορέσει να εισβάλει εκ νέου στην Περιφέρεια του Χαρκόβου,  όπως απαιτούν αυτές οι εθνικιστικές προσωπικότητες.

Ο Πριγκόζιν χρησιμοποιεί επίσης τον φόβο για μια πλασματική ουκρανική απειλή εισβολής και την κατασκευή της «γραμμής Zasechnaya» για να εδραιώσει την εξουσία του στις ρωσικές παραμεθόριες περιοχές και τη Ρωσία.

Πηγή: understandingwar.org