ISW: Τι σηματοδοτεί η επίθεση του χρηματοδότη της Wagner Πριγκόζιν στην «ελίτ» της Ρωσίας

Ο ιδρυτής και χρηματοδότης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν συνεχίζει τις προσπάθειές του για να αυξήσει τη θέση του μεταξύ της ρωσικής ελίτ και την παρουσία του στην Αγία Πετρούπολη, επιτιθέμενος σε τοπικούς αξιωματούχους και ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός Κέντρου ερευνών της Wagner στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως αναφέρει το ISW (Institute for the Study of War – Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου), ο Πριγκόζιν φέρεται να ζήτησε στις 31 Οκτωβρίου από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας να ξεκινήσει ποινική έρευνα για το «γεγονός» ότι ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπεγλόφ οργάνωσε μια «εγκληματική κοινότητα» στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι το εγκληματικό δίκτυο του Μπεγλόφ σκοπεύει να λεηλατήσει τον κρατικό προϋπολογισμό και να κάνει ακόμη πλουσιότερους κάποιους διεφθαρμένους αξιωματούχους. Ο Πριγκόζιν πιθανότατα χρησιμοποιεί την κριτική του για τον Μπεγλόφ και άλλους πολιτικούς της Αγίας Πετρούπολης για να ενισχύσει τη δική του φήμη — και η εκστρατεία του φαίνεται πως αποδίδει καρπούς.

Δημοσίευμα της Petersburg Vestnik χαρακτήρισε τη δημοτικότητα του Πριγκόζιν ως «εκτινασσόεμνη στα ύψη» στις 31 Οκτωβρίου και του υπέβαλε το ερώτημα εάν είχε σχέδια να σχηματίσει ένα κόμμα ή να στραφεί στην πολιτική, με τον χρηματοδότη της Wagner να απαντά: «Δεν προσπαθώ για δημοτικότητα. Στόχος μου είναι να εκπληρώσω το καθήκον μου προς την Πατρίδα, και σήμερα δεν σκοπεύω να δημιουργήσω κόμματα, πόσο μάλλον να στραφώ στην πολιτική».

Ο Πριγκόζιν μπορεί να δημιουργήσει ή όχι το δικό του πολιτικό κόμμα, αλλά καθιερώνεται ως πολιτική δύναμη, χρησιμοποιώντας τη λαϊκή του θέση και τη σχέση του με την μισθοφορική στρατιωτική οργάνωση Wagner για να ασκήσει κριτική στους αντιπάλους του εντός των κύκλων της ελίτ και να θεσμοθετήσει τη δική του εξουσία. Ο Πριγκόζιν επέκρινε τους Ρώσους «ολιγάρχες» και «ελίτ» στις 31 Οκτωβρίου ότι ζουν σε «κατάσταση άνεσης» και εμποδίζουν την πλήρη κινητοποίηση της ρωσικής κοινωνίας: «μέχρι να πάνε τα παιδιά [των ελίτ] στον πόλεμο, η πλήρης κινητοποίηση της χώρας δεν θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία ενός «PMC Wagner Center» στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο είπε ότι έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στις 4 Νοεμβρίου. Περιέγραψε το κέντρο ως «ένα συγκρότημα κτιρίων στο οποίο υπάρχουν χώροι για δωρεάν στέγαση εφευρετών, σχεδιαστών, ειδικών πληροφορικής, πειραματικής παραγωγής και χώρους εκκίνησης» με σκοπό τη δημιουργία ενός «άνετου περιβάλλοντος για τη δημιουργία νέων ιδεών προκειμένου να αυξήσει την αμυντική ικανότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης των συγκέντρωσης πληροφοριών».

Ο Πριγκόζιν σημείωσε ότι δεν ενημέρωσε την τοπική διοίκηση της Αγίας Πετρούπολης για τη δημιουργία του κέντρου, επειδή η τοπική κυβέρνηση δεν είναι μια «επαρκώς αντιπροσωπευτική δομή για να παρεμβαίνει στο έργο του PMC Wagner Center».

Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου της Wagner που δημιουργεί ο Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη

Ο Πριγκόζιν προκάλεσε τους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες που έχουν προβλήματα με το κέντρο του να τα προσφύγουν στο δικαστήριο και υπονόησε ότι θα ιδρύσει νέα υποκαταστήματα εάν αυτό της Αγίας Πετρούπολης είναι επιτυχές.

Οι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες όπως η Wagner είναι παράνομες σύμφωνα με το ρωσικό σύνταγμα, υπενθυμίζει το ISW.

 

Πηγή: understandigwar.org