ISW: Το «λάθος» του Πούτιν για το Σεβεροντονέτσκ και η «σοφή» επιλογή της Ουκρανίας για τη Χερσώνα

Η συγκέντρωση της Μόσχας στην κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ και του Ντονμπάς γενικά συνεχίζει να δημιουργεί τρωτά σημεία για τη Ρωσία στη Χερσώνα, την ζωτικής σημασίας Περιφέρεια της Ουκρανίας, όπου συνεχίζονται οι ουκρανικές αντεπιθέσεις, αναφέρει η σύνοψη του ISW (Institute for the Study of War) για τις κινήσεις τακτικής και στρατηγικής στα πολεμικά μέτωπα, την 31η Μαΐου 2022.

Η Χερσώνα είναι κρίσιμο μέγεθος επειδή είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν έδαφος στη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο. Εάν η Ρωσία είναι σε θέση να διατηρήσει μια ισχυρή θέση στη Χερσώνα όταν σταματήσουν οι μάχες, θα είναι σε πολύ ισχυρή θέση από την οποία θα ξεκινήσει μια μελλοντική εισβολή, αναφέρει χαρακτηριστικά το ISW.

Αντιθέτως – επισημαίνει η ίδια ανάλυση – εάν η Ουκρανία ανακτήσει τη Χερσώνα, το Κίεβο θα είναι σε πολύ ισχυρότερη θέση για να αμυνθεί σε μελλοντική ρωσική επίθεση. Αυτός ο στρατηγικός υπολογισμός θα έπρεπε κατ’ αρχήν να οδηγήσει τη Ρωσία να διαθέσει επαρκή μαχητική ισχύ για να κρατήσει την στρατηγική θέση στην περιοχή.

Αλλά ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις και τους πόρους που μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια απελπισμένη και αιματηρή επίθεση για την κατάληψη περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που θα του δώσει σε μεγάλο βαθμό μόνον συμβολικά κέρδη.

Οι συνεχιζόμενες επιτυχημένες ουκρανικές αντεπιθέσεις στη Χερσώνα δείχνουν ότι οι διοικητές της Ουκρανίας αναγνωρίζουν αυτές τις πραγματικότητες και εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις του Πούτιν.

Η ουκρανική ηγεσία προφανώς απέφυγε σοφά να ακολουθήσει τη λανθασμένη ιεράρχηση του Πούτιν εκτιμά το ISW. Το Κίεβο θα μπορούσε να έχει δεσμεύσει περισσότερα αποθέματα και πόρους για την άμυνα του Σεβεροντονέτσκ, και το γεγονός ότι δεν το κάνει έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις τώρα προφανώς αποσύρονται από το Σεβεροντονέτσκ αντί να πολεμούν μέχρι το τέλος — ένας παράγοντας που επέτρεψε στους Ρώσους να μετακινηθούν στην πόλη σχετικά γρήγορα μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επίθεσής τους.

Τόσο η απόφαση να αποφευχθεί η δέσμευση περισσότερων πόρων για τη διάσωση του Σεβεροντονέτσκ όσο και η απόφαση να αποσυρθεί από αυτό ήταν στρατηγικά ορθές, όσο οδυνηρές κι αν ήταν. Η Ουκρανία πρέπει να ανασυντάξει τους περιορισμένους πόρους της και να επικεντρωθεί στην ανάκτηση κρίσιμου εδάφους, αντί στην άμυνα του εδάφους του οποίου ο έλεγχος δεν θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου ή τις συνθήκες για την ανανέωση του πολέμου.

Η ορθή ουκρανική ιεράρχηση των επιχειρήσεων άμυνας και αντεπίθεσης ώθησε τους Ρώσους σχεδόν έξω από την εμβέλεια του πυροβολικού του Χαρκόβου , ενώ σταμάτησε τη ρωσική προέλαση στο Ιζιούμ – και τα δύο είναι πολύ σημαντικότερα επιτεύγματα από την άμυνα του Σεβεροντονέτσκ.

Η ηγεσία της Ουκρανίας χρειάστηκε να κάνει απίστευτα δύσκολες επιλογές σε αυτόν τον πόλεμο και γενικά έκανε τις σωστές, τουλάχιστον στο επίπεδο της στρατηγικής ιεράρχησης και στον ρυθμό, την κλίμακα και τη φιλοδοξία των αντεπιθέσεων της.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ISW εκτιμά πως η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει μια καλή ευκαιρία να σταματήσει και στη συνέχεια να αντιστρέψει τα κέρδη που καταγράφει αυτή τη στιγμή η Ρωσία.