Ιταλία: Δεν «κόβει» την παραγγελια των F35

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν πρόκειται να μειώσει την παραγγελία της για 90 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin Corp, παρά τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται να μειώσει τις εξοπλιστικές δαπάνες, ιδίως αφότου η Finmeccanica εξασφάλισε μια μεγάλη σύμβαση για τη συντήρηση των μαχητικών, όπως δήλωσαν πηγές στη Ρώμη και στις ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Κοινοβουλευτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι απαιτούσαν τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση να μειώσει κατά το ήμισυ τη δαπάνη για το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα. Ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ιταλία αξιώνουν η αγορά του νέου μαχητικού να ακυρωθεί εντελώς.

Ο Ρέντσι είχε αναφερθεί πέρυσι στο ενδεχόμενο να περικοπεί η δαπάνη για την αγορά των F-35, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των μειώσεων φόρων για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Οι δηλώσεις αυτές είχαν αφήσει να εννοηθεί πως το πρόγραμμα ενδέχεται να ακυρωνόταν, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ιταλίας να αναζωογονήσει την οικονομία της, που βρίσκεται σε τέλμα, και να μειώσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Το 2012 ο τότε πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε μειώσει το μέγεθος της αρχικής παραγγελίας κατά 30%, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ανατάξει τα δημοσιονομικά της Ιταλίας ενώ μαινόταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι η δαπάνη για την αγορά 90 μαχητικών F-35 θα ανερχόταν σε €12 δισεκατομμύρια.

Αλλά πλέον η Ρώμη αποκλείει περαιτέρω μείωση της παραγγελίας, διότι η κρατική Finmeccanica εξασφάλισε μια μεγάλη σύμβαση για τη συντήρηση του αόρατου για τα ραντάρ μαχητικού, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην ιταλική κυβέρνηση την οποία επικαλείται το Ρόιτερς.

«Ο σωστός αριθμός (μαχητικών) που πρέπει να έχει η Ιταλία για να μπορεί να επιτελέσει τον βιομηχανικό ρόλο που θέλει είναι 90», είπε η πηγή αυτή. «Η τήρηση της σύμβασης συνάδει με τις διάφορες κοινοβουλευτικές αποφάσεις και τα 90 (αεροσκάφη) είναι ένας αριθμός που μας επιτρέπει να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της χώρας στο πεδίο της άμυνας», πρόσθεσε.

Πηγές στην Ουάσινγκτον συμφώνησαν με την άποψη αυτή. Η βιομηχανική διάσταση συνδέεται αναλογικά «με τον αριθμό των αεροσκαφών που παραγγέλλονται. Αν (η Ιταλία) μειώσει τον αριθμό των μαχητικών που θα παραγγείλει, το έργο που θα κάνουν στο εργοστάσιο συναρμολόγησης και ελέγχου, αλλά και το έργο της συντήρησης, θα μειωθεί», εξήγησε η μία πηγή.

Ο Τζο Ντελαβέντοβα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου που είναι αρμόδιος για το πρόγραμμα του F-35, διαβεβαίωσε ότι η Ρώμη «παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα και (…) έχουν παραγγείλει 90 F-35».

Το νέο μαχητικό θα αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα αεροσκάφη της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μια συγκυρία αύξησης της έντασης σε διεθνές επίπεδο για το κράτος-μέλος του NATO, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στην Ουκρανία κι ενώ την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να πολεμήσει» στη Λιβύη, όπου δυνάμεις που θεωρούνται προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος κερδίζουν έδαφος.

WorldBulletin/ΑΠΕ