Ιταλία – Εκλογές: Το ποσοστό Beppe δείχνει ότι «έρχονται» αντισυμβατικά κόμματα

Το φαινόμενο των “αντισυμβατικών κομμάτων” που ξεφυτρώνουν στην Ευρώπη και ειδικά σε Γερμανία και Ιταλία είχε αναλύσει το Stratfor,αρκετούς μήνες πριν τις ιταλικές εκλογές και την εντυπωσιακή επίδοση του κωμικού ακτιβιστή Beppe Grillo.

Τα κόμματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με νεοναζί ,χαρακτηρίζονται “αντισυμβατικά” και πάντως είτε αναζητούν ,είτε έχουν διαμορφώσει μία πολιτική πλατφόρμα με συγκεκριμένα θέματα,τα οποία όπως προκύπτει από τα εκλογικά ποσοστά έχουν καταφέρει να “εισπράξουν” μεγάλο κομμάτι των οργισμένων ψηφοφόρων.
Στη Γερμανία ανεβαίνει το Κόμμα των Πειρατών με επικεφαλής τον εικονιζόμενο στη φωτογραφία Bernd Schloeme και στην Ιταλία το κόμμα των Πέντε Αστέρων.

Το κόμμα των Πειρατών έχει ιδρυθεί το 2006 και το κόμμα των Πέντε Αστέρων το 2009 από τον ιταλό κωμικό και ακτιβιστή Beppe Grillo, με τη ρητορική του να κυριαρχείται από ανησυχίες σχετικά με την πολιτική διαφθορά στην Ιταλία και για θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον.Το γερμανικό κόμμα δεν έχει αποσαφηνίσει την πολιτική του πλατφόρμα.Παρόλα αυτά στις εκλογές του Schleswig-Holstein κέρδισε έξι έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, υπέστη τη χειρότερη ήττα του εδώ 60 χρόνια. Ο κύριος εταίρος του συνασπισμού της Μέρκελ, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, κέρδισε μόνο 8.5% των ψήφων,έχοντας μεγάλες απώλειες προς το το Κόμμα των Πειρατών.

Και αυτή δεν ήταν η πρώτη επιτυχία.Το Κόμμα των Πειρατών είχε κερδίσει εκπροσώπηση στο τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου το Σεπτέμβριο του 2011 και στη συνέχεια στο νομοθετικό σώμα στο Σάαρλαντ το Μάρτιο 2012. Οι δημοσκοπήσεις στο ισχυρό κράτος της Ρηνανίας-Βεστφαλίας,του δίνουν περίπου 8% και σε εθνικό επίπεδο, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κόμμα των Πειρατών θα λάβει περίπου 13%.

Στην Ιταλία, το κόμμα των Πέντε Αστέρων κέρδισε σχεδόν το 20 % των ψήφων στην πόλη της Πάρμας. Το κόμμα κέρδισε παραδοσιακά κόμματα, όπως η Ένωση Κέντρου . Στη Γένοβα, το κόμμα κέρδισε 14% των ψήφων.

Τι τροφοδοτεί τέτοια κόμματα; Όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το Stratfor τα μέτρα λιτότητας και ο τρόπος που η ελίτ -πολιτική και οικονομική- διαχειρίζεται την οικονομική κρίση.

Βέβαια όπως σημειώνει τέτοιου είδους κόμματα ακόμη δεν μπορούν παρά να εισπράττουν την οργή και την απογοήτευση των πολιτών για τους χειρισμούς των μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων. Πρέπει να διαμορφώσουν μια πολιτική πλατφόρμα που δεν θα περιλαμβάνει μερικά ειδικά θέματα.Προς το παρόν ,υποστήριζε στην ανάλυσή του “δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στις εκλογές που έρχονται το 2013”. Τα ποσοστά του Beppe στην Ιταλία κάνουν αυτή την άποψη να φαίνεται ξεπερασμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκλογικό θρίλερ στην Ιταλία με …μπαμπούλα τον Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο ήθελε να αγοράσει ελληνικό νησί!

Αγωγός TAP : Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από την υπογραφή του