J-15: Κινεζικά μαχητικά πέταξαν πάνω από το αντιτορπιλικό Arleigh Burke των ΗΠΑ [vid]

Κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη J-15, που υπηρετούν από το αεροπλανοφόρο Liaoning, φαίνονται να πετούν πάνω από ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σε ένα βίντεο που προβλήθηκε πρόσφατα στην κρατική κεντρική τηλεόραση της Κίνας.

Λίγες μέρες πριν, είχαν διαρρεύσει εικόνες από μία μονάδα 24 μαχητικών J-15 τοποθετημένων στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου Liaoning, και υπό το πρίσμα της τρέχουσας αυξημένης έντασης μεταξύ Κίνας και των ΗΠΑ για την Ταϊβάν. Επίσης, αντικατοπτρίζει την ολοένα και πιο συνηθισμένη φύση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Δεν είναι επίσης σαφές πού και πότε τραβήχτηκε το βίντεο των κινεζικών μαχητικών J-15 πάνω από το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που δεν φαίνεται ακριβώς ποιό είναι, αλλά υπήρξαν εικασίες ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο στενό της Ταϊβάν, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν διέλευση. Εάν το βίντεο προέρχεται από τα στενά της Ταϊβάν, τότε πιθανότατα ήταν μια απάντηση στην «επίδειξη δύναμης» που έκαναν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Higgins (DDG-76) και η φρεγάτα κλάσης Halifax του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού HMCS Vancouver πέρασαν από το Στενό της Ταϊβαν.

Πηγή: The Drive