Οι Βρετανοί ψάχνουν για…James Bond!

Σε διαδικασία αναζήτησης του επόμενου κανονικού James Bond βρίσκεται η Βρετανία, φέτος που ο  θρυλικός κινηματογραφικός πράκτορας της ΜΙ6  007  γιορταζει τα 50 χρόνια του στο πανί και γίνεται κόσμημα.

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο:Οπως γραφει ο Independent ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, κ. Ουίλιαμ Χέιγκ, ξεκίνησε από χθες ένα πρόγραμμα  στρατολόγησης της επόμενης γενιάς κατασκόπων.

Ετσι επισκέφθηκε το Bletchley Park, το οποίο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στέγαζε τις υπηρεσίες κρυπτογράφησης και αποκρυπτογράφησης, και από εκεί  ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει ανθρώπους τύπου «James Bond» να στελεχώσουν στο μέλλον τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.Ο πράκτορας 007 που πρωτοεμφανίστηκε στις οθόνες το 1962 είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαφημίσουν οι  βρετανοί  τον κατάσκοπο-έμβλημά τους και να προσελκύσουν – μέσω του θρύλου – νέα …φυντάνια!
Μιλώντας  στο προσωπικο του μουσείου Bletchley Park ο κ William Hague αναφέρθηκε στη σημασία του να βρεθεί η επόμενη γενιά των πρακτόρων  ανεξάρτητα από το ακαδημαϊκό τους υπόβαθρο.

Είπε: «Οι νέοι άνθρωποι είναι το κλειδί για τη μελλοντική επιτυχία της χώρας μας, ακριβώς όπως ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Θα είναι οι νέοι καινοτόμοι αυτής της γενιάς, που θα βοηθήσουν να κρατηθεί ασφαλής η χώρα μας στα χρόνια που έρχονται από τις απειλές που είναι  τόσο σοβαρές όσο μερικές από εκείνες που αντιμετωπίσαμε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. «

Μετά από μια επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος των πρώτων νέων μαθητευομένων αυτό θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο.
Ο φανταστικός χαρακτήρας του 007 , δημιουργήθηκε το 1953 από το συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ. Είναι πρωταγωνιστής 12 μυθιστορημάτων και 2 συλλογών διηγημάτων. Ο χαρακτήρας έχει,ως  γνωστόν,  επίσης, χρησιμοποιηθεί στην πιο μακροχρόνια και επιτυχημένη κινηματογραφική σειρά, η οποία ξεκίνησε το 1962 με την ταινία Δόκτωρ Νο (Dr. No). Συνολικά έχουν γυριστεί 23 ταινίες, με την πιο πρόσφατη από αυτές, το Skyfall, να κυκλοφορεί το Νοέμβριο του 2012.

Εχει όμως ο κινηματογραφικός πράκτορας της ΜΙ6 κάποια πραγματική σχέση με τις Μυστικές Υπηρεσίες;Οι ιστορικοί -αναλυτές του είδους αναφέρουν ότι τόσο ο δημιουργός του διάσημου 007, όσο και ένας από τους δύο κινηματογραφικούς παραγωγούς προέρχονταν  από τον πραγματικό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών. Ο συγγραφέας  Ίαν Φλέμιγκ  είχε σπουδάσει στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία, ενώ έπειτα από μία όχι πολυετή σταδιοδρομία ως δημοσιογράφου του Reuters, εργάστηκε ως βοηθός, στο επιτελείο του επικεφαλής της  υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού  ναυτικού- έ, όλο και κάτι θα έμαθε εκεί!. Ο ένας εκ των δύο κινηματογραφικών παραγωγών του Τζέιμς Μποντ, ο Χάρι Σάλτζμαν  αρκετα πριν εμπλακει με τον σινεμά υπήρξε,αναφέρεται, υψηλόβαθμος αξιωματικούς αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Εξάλλου τοσο ο Φλέμινγκ για να γράψει όσο και οι παραγωγοί και σύμβουλοι των κινηματογραφιών ταινιών έχει γραφεί ότι συμβουλεύονταν συχνά κανονικούς πράκτορες για διάφορες ΄΄επιχειρησιακές» λεπτομερειες των κινηματογραφικών μεταφορών.

Οσον αφορά τώρα το…κόσμημα! Όπως διαβάζουμε στο fashiodaily δύο νέες συλλογές, εμπνευσμένες από
την καινούργια ταινία του James Bond,  λανσάρει η Swarovski. Πρόκειται για την συλλογή «Skyfall»,εμπνευσμένης από τη νέα ομώνυμη ταινία, συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο μία συνεργασία που διαρκεί ήδη 35 χρόνια.

Για τη συλλογή «Skyfall» η Swarovski συνεργάστηκε με έναν από τους σημαντικότερους σχεδιαστές κοσμημάτων, τον βρετανό Stephen Webster. Παράλληλα, με αφορμή τον εορτασμό της 50ής επετείου των ταινιών του James Bond, η Swarovski δημιουργεί και μία επετειακή συλλογή, δανειζόμενη αναφορές από κινηματογραφικά στιγμιότυπα από ταινίες όπως «Πράκτωρ 007 Εναντίον Δόκτωρ Νο» και «Casino Royal».

Αλλά και πρίν λίγες ημέρες  δημοπρασία του οίκου Κρίστις για πώληση  αντικειμένων της σειράς του Τζέιμς Μποντ προσέλκυσε γερές προσφορές από πλούσιους θαυμαστές του 007 με αφορμή τα 50 χρόνια από την κινηματογραφική του »ζωή».Τα έσοδα  -1,6 εκατομμύρια δολάρια – διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.