JH-7: Κινεζικό μαχητικό ήταν έτοιμο να «πατήσει τη σκανδάλη» ενάντια σε άγνωστο πολεμικό πλοίο – Το βίντεο που έγινε viral στην Κίνα

Σάλο στο διαδίκτυο προκαλεί ένα βίντεο με έναν κινέζο πιλότο μαχητικού-βομβαρδιστικού JH-7 που ετοιμάζεται να «πατήσει τη σκανδάλη» καθώς κυνηγά ένα άγνωστο πολεμικό πλοίο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Στις 26 Απριλίου, ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο πιλότοι του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού των μαχητικών αεροσκαφών «Flying Leopard» (Xi’an JH-7) κυνηγούν ένα ξένο πολεμικό πλοίο που είχε πλεύσει κοντά σε αυτό που αναφέρεται στο βίντεο ως « κινεζικά χωρικά ύδατα».

Η πραγματική ημερομηνία και ώρα του συμβάντος, καθώς και οι πληροφορίες για το εμπλεκόμενο πολεμικό πλοίο, δεν αναφέρθηκαν στο βίντεο.

Σύμφωνα με το βίντεο, ο Γκάο Ζενγκσόνγκ, αρχηγός μιας μονάδας της Πολεμικής Αεροπορίας της PLA, και οι συνάδελφοί του απογειώθηκαν αφού έλαβαν εντολές να αναχαιτίσουν το ξένο σκάφος κοντά στα κινεζικά χωρικά ύδατα.

Έτοιμος να «θυσιαστεί για την πατρίδα» ο πιλότος

«Εκείνη τη στιγμή, μπορούσα να δω από το ραντάρ μου ότι [το ξένο πλοίο] κινούνταν. Ήμασταν έτοιμοι να πατήσουμε τη σκανδάλη», λέει ο Γκάο στο βίντεο. Στο βίντεο φαίνεται επίσης ο Γκάο να ανακοινώνει την κατάστασή του στο πολεμικό πλοίο: «Είμαι η αεροπορία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Έχετε μπει στην περιοχή ελέγχου της κινεζικής αεροπορίας. Παρακαλώ φύγετε αμέσως. Διαφορετικά, θα είστε υπεύθυνοι για τις συνέπειες».

Το ξένο πλοίο, από την άλλη, δεν αναχώρησε αμέσως αλλά συνέχισε να ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα. Η Πολεμική Αεροπορία του PLA ερμήνευσε τις ενέργειες του ξένου πλοίου ως πρόκληση.

«Έχουμε την ευθύνη να απαντήσουμε σε όλα τα προκλητικά φαινόμενα των αντιπάλων, να υπερασπιστούμε την κυριαρχία της χώρας μας. Ακόμη και το να θυσιάζομαι, να υπερασπιστώ [το έθνος] με τη ζωή μου αξίζει τον κόπο», είπε ο Γκάο.

Ο Γκάο Ζενγκσόνγκ δήλωσε ότι εάν το ξένο πλοίο δεν αλλάξει πορεία, έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να απαντήσει σε τυχόν προκλήσεις για τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο Γκάο άφησε ένα μήνυμα στους συντρόφους του ενόψει της επείγουσας ανάγκης. «Θυμηθείτε να στείλετε αυτό το γράμμα από το ντουλάπι μου στο παιδί μου αν δεν επιστρέψω», είπε ο Γκάο σύμφωνα με το CCTV.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανταλλαγή πυρών αποφεύχθηκε γιατί το ξένο πλοίο αργότερα βγήκε από τα χωρικά ύδατα. Το βίντεο CCTV έχει γίνει viral στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, με περίπου 50 εκατομμύρια προβολές.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times