Ka-52: Ρωσικό ελικόπτερο «γίνεται στάχτη» από ουκρανικά MANPADS [vids]

Οι ουκρανικές δυνάμεις έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο, τα οποία δείχνουν καρέ-καρέ την κατάρριψη ρωσικού ελικοπτέρου Ka-52, το οποίο επιχειρούσε στα εδάφη της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη, πλάνα, στα οποία καταγράφεται η πτώση ενός ρωσικού ελικοπτέρου τύπου Ka-52 «Alligator», αφού έχει χτυπηθεί από ουκρανικά πυρά που εκτοξεύθηκαν από ένα φορητό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων (MANPADS) εδάφους-αέρος τύπου Igla.

«Στις 22 Σεπτεμβρίου, ένας στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας κατέρριψε το εχθρικό ελικόπτερο Ka-52 με ένα Igla MANPADS κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επιδρομής στο μέτωπο της Ζαπορίζια. Οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν με σιγουριά να καταστρέφουν τον εχθρό σε όλα τα μέτωπα και να απελευθερώνουν ουκρανική γη», ανακοίνωσε η Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας..

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει μια δυναμική αντεπίθεση στα νότια και ανατολικά της χώρας, έχοντας απελευθερώσει αρκετές περιοχές με αποτέλεσμα να μετακινούνται γρήγορα οι γραμμές άμυνας των Ρώσων αρκετά χιλιόμετρα πίσω.

To επιθετικό ελικόπτερο Ka-52 «Alligator», θεωρείται το πιο «θανατηφόρο» ελικόπτερο που διαθέτουν οι ρωσικές δυνάμεις στην υπηρεσία τους. Μπορεί να καταστρέψει εχθρικούς θωρακισμένους και άοπλους επίγειους στόχους, εναέριους στόχους χαμηλής ταχύτητας και προσωπικό στην πρώτη γραμμή και σε τακτικό βάθος. Αναπτύσσεται επίσης ως πλατφόρμα επιτήρησης και εναέρια θέση διοίκησης για μια ομάδα επιθετικών ελικοπτέρων.

Με πληροφορίες από: Ukrainska Pravda / Φωτογραφία αρχείου Reuters