Και τώρα τρέχουμε! Ο Βενιζέλος ψάχνει «νέες αγορές» για τα προϊόντα μας μετά τη «ρωσική σφαλιάρα»

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Η αναζήτηση,  άμεσα, νέων αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας είναι μια από τις λύσεις που θα επιδιώξει η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τις ολέθριες επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο σε όλα τα αγροτικά προϊόντα  και τα τρόφιμα από χώρες της ΕΕ, ως αντίποινα στις κυρώσεις   του επέβαλε η ΕΕ στην Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας.
Παράλληλα ως πρώτος στόχος, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος,είναι  να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση», μέσα από  συνεχείς επαφές με την Ρωσία.

<<Συνεχείς επαφές>> 

«Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο Πρόεδρος Πούτιν» είπε ο κ.Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της Μόσχας μέτρων που πλήττουν τις εισαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων και το βαθμό στον οποίο πλήττεται από αυτά τα μέτρα η ελληνική αγροτική οικονομία, «είναι αποφάσεις που αφορούν όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς – πρόσθεσε- έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή».

Αγωνία παραγωγών – εμπόρων

Βεβαίως οι συνέπειες διαφαίνονται μεγάλες για την Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τις ρωσικές τελωνειακές αρχές η Ελλάδα κατατάσσεται ως ο 17ος προμηθευτής της Ρωσίας.Δεδομένων των μεγεθών των δυο χωρών είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την δύσκολη θέση που βρίσκεται η Αθήνα και την αγωνία των εμπλεκομένων φορέων  και παραγωγών που έχουν προϊόντα ευπαθή που δεν μπορούν να αποθηκευθουν…
.
Για αυτό  και η απόφαση της σύσκεψης στο ΥΠΕΞ, υπό τον Γεν. Γραμματέα  Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ ) κ. Π. Μίχαλο, με τη συμμετοχή του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ  κ. Δ. Μελά, εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ-ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ), καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, περιλαμβάνει κινήσεις – όπως προαναφέραμε – προς αναζήτηση και άλλων αγορών. 

Σύσταση Ομάδας Εργασίας

Ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ κ. Μίχαλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ελληνικών προϊόντων στην ρωσική αγορά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς. 

Όπως ανακοινώθηκε , μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας – με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων – με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε, επίσης , ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της.

ΣΥΡΙΖΑ: «Καταστροφική η στάση της κυβέρνησης»

Με ανακοίνωσή του χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η απόφαση της Μόσχας, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «καταστροφική» τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι Έλληνες αγρότες που στηρίζουν το εισόδημά τους στις εξαγωγές προς τη Ρωσία οδηγούνται στην ολική καταστροφή» προειδοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ οι κυρώσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν υποβοηθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, αλλά όπως διαφαίνεται την οξύνουν σε έναν ανοιχτό εμπορικό και οικονομικό πόλεμο, του οποίου, δυστυχώς, η Ελλάδα είναι μέρος.

ΔΗΜΑΡ: «Άμεσα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης»

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ τόνισε την ανάγκη έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ καθώς έχουν δημιουργηθεί, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, «νέα δεδομένα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις εξελίξεις με το ρωσικό εμπάργκο ήταν η εξής:

«Η πλήρης απαγόρευση που επέβαλλε η Ρωσία σε αγρο-διατροφικά προϊόντα ως απάντηση στις κυρώσεις της Ε.Ε. δημιουργεί νέα δεδομένα. Η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί πλέον στον κίνδυνο να προκληθούν προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές. Απαιτείται άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης από την Ε.Ε και την ελληνική κυβέρνηση. Απαιτείται συνδυασμένη δράση των Υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας. Πρέπει άμεσα να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών στην Ε.Ε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αγροτικών προϊόντων με σημαντικές εξαγωγές στη Ρωσία είναι το ροδάκινο, η φράουλα, τα ακτινίδια και τα μήλα, όπου η Ρωσία απορροφά σημαντικά ποσοστά των ελληνικών εξαγωγών. Κάθε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική οικονομία».

Διαβάστε ακόμη:

«Νεκρώνουν» οι ελληνικοί S 300 από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας!

Ρωσικός εμπορικός πόλεμος κατά της Δύσης


Ο Πούτιν αντεπιτίθεται την «πληρώνει» πολύ άσχημα η Ελλάδα