Kalibr: Ρωσικά υποβρύχια «χτυπούν» στόχους με πυραύλους cruise στη Θάλασσα της Ιαπωνίας [vid]

Δύο πετρελαιοκίνητα υποβρύχια του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού πραγματοποίησαν επιτυχείς εκτοξεύσεις πυραύλων cruise Kalibr εναντίον ναυτικού στόχου στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σήμερα Πέμπτη.

«Οι πύραυλοι cruise Kalibr χτύπησαν με ακρίβεια τον στόχο που προσομοιώνει ένα εχθρικό πολεμικό πλοίο επιφάνειας», αναφέρει η ανακοίνωση. «Περισσότερα από 15 πολεμικά και βοηθητικά πλοία του Στόλου του Ειρηνικού και αεροσκάφη της ναυτικής αεροπορίας παρείχαν υποστήριξη για την εκπλήρωση της εικονικής μάχης», προστίθεται.

«Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της αναπτύσσοντας τον πιο πρόσφατο εξοπλισμό της και πραγματοποιώντας ασκήσεις και εκπαίδευση γύρω από την Ιαπωνία», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Ιαπωνίας.

«Εντάσεις» στον Ειρηνικό με ΗΠΑ – Ρωσία και Ιαπωνία

Στα τέλη Μαρτίου, η Ρωσία πραγματοποίησε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες συμμετείχαν 3.000 στρατιώτες σε νησιά που διεκδικούνται επίσης από την Ιαπωνία, προκαλώντας διαμαρτυρία από το Τόκιο.

Η διαμάχη για τα νησιά, τα οποία κατέλαβε η Μόσχα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης που τερματίζει επίσημα τις εχθροπραξίες τους. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συνθήκη με το Τόκιο, ως αντίποινα για την επιβολή κυρώσεων από την Ιαπωνία κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, ο 7ος στόλος των ΗΠΑ και το Πολεμικό Ναυτικό  της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι διεξάγουν τις πρώτες κοινές ναυτικές ασκήσεις τους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας από το 2017.

Με πληροφορίες από: TASS / Associated Press