Καναδάς: Η υπόθεση Khashoggi δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία όπλων με το Ριάντ

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε ότι είναι «πολύ δύσκολο» να αποσυρθεί η συμφωνία ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, παρά τους ισχυρισμούς ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi ήταν «προμελετημένη».

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναγνώρισε ότι αν είναι αλήθεια οι ισχυρισμοί της Τουρκίας περί προμελετημένης δολοφονίας, τότε η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εντούτοις ο Καναδάς δεν επιθυμεί να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Η σύμβαση που υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, από τον Stephen Harper, καθιστά πολύ δύσκολη την αναστολή ή την αποχώρηση της σύμβασης.

Σε περίπτωση που ο Καναδάς τερματίσει τη συμφωνία, θα ακολουθήσουν αμέσως μαζικές κυρώσεις, επιβάλλοντας φόρο στους φορολογούμενους. Εκτιμάται ότι η Οτάβα θα χάσει περίπου το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Αυτό δημιουργεί μεγάλους προβληματισμούς στον Τριντώ, τον Καναδό πρωθυπουργό, οποίος υπαινίχθηκε ότι η κυβέρνηση κινείται για να πράξει «το σωστό» , δίχως όμως να διευκρινίζει ποιο είναι αυτό. 

Πηγή: RT