Καντίροφ: «Σήμερα θα καταλάβουμε πλήρως το Azovstal… με τη βοήθεια του Παντοδύναμου»

Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της ρωσικής περιφέρειας της Τσετσενίας και σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα πλήρως τη χαλυβουργία Azovstal όπου αντιστέκονται οι Ουκρανοί υπερασπιστές της πολιορκούμενης Μαριούπολης.

«Σήμερα, με τη βοήθεια του Παντοδύναμου, θα… καταλάβουμε πλήρως το Azovstal», είπε ο Καντίροφ σε ηχητικό μήνυμα στο κανάλι του στο Telegram.

Η Ρωσία κάλεσε νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της Azovstal, να καταθέσουν τα όπλα τους έως τις 12:00 το μεσημέρι ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας), αν θέλουν να ζήσουν.

Ο Τσετσένος ηγέτης είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες που βρίσκονταν στην πολιορκημένη Μαριούπολη έχουν παραδοθεί και ζήτησε και από τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal να πράξουν το ίδιο.

«Μέσα στο Azovstal υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 200 τραυματίες που δεν μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια», επεσήμανε ο Τσετσένος ηγέτης. «Τόσο για αυτούς όσο και για τους υπόλοιπους το καλύτερο θα ήταν να τερματίσουν αυτή την ανώφελη αντίσταση και να πάνε στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους».

Τέλος, ο Καντίροφ επιβεβαιώσε προ ολίγων ημερών ότι θα γίνουν επιθέσεις, όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες, πόλεις και χωριά. «Θα απελευθερώσουμε πρώτα εντελώς το Λουγκάνσκ και το Ντανιέτσκ (…) και μετά θα πάρουμε το Κίεβο και όλες τις άλλες πόλεις» της Ουκρανίας, επέμεινε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters