Καρέ – καρέ η πρώτη προσνήωση F35C – ΒΙΝΤΕΟ

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έγραψε άλλο ενα κεφάλαιο στην ιστορία της αεροπορίας στις 3 Νοεμβρίου όταν ένα F-35C Lightning II Joint Strike Fighter έκανε την πρώτη του προσνήωση στο αεροπλανοφόρο USS Nimitz (CVN 68) με τη χρήση άγκιστρου και των συρματόσχοινων ανάσχεσης στα ανοικτά της ακτής του Σαν Ντιέγκο. Η προσνήωση αποτελεί μέροςτης πρώτης φάσης δοκιμών ανάπτυξης εν πλω (at-sea developmental testing – DT-Ι) του F-35C, που άρχισαν στις 3 Νοεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσουν δύο εβδομάδες.

Το F-35C, η έκδοση που σχεδιαστηκε ειδικά για το Ναυτικό των ΗΠΑ, είναι ένα από τρία μοντέλα – το Α είναι σχεδιασμένο για την αεροπορία για απλή απογείωση και προσγείωση , ενώ η Β έκδοση του Πεζοναυτών έχει σχεδιαστεί για να απογειωθεί και να προσγειωθεί κάθετα και για τα μικρότερα αεροπλανοφόρα που χρησημοποιούν οι πεζοναύτες.
Το F-35C επανασχεδιάστηκε μετά τα αρχικά προβλήματα που υπήρξαν με το χρήση άγκιστρου και των συρματόσχοινων ανάσχεσης (tailhook) του αεροσκάφους που του δημιουργούσε προβλήματα στην προσνήωση.

Το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε σε ένα tweet οτι η προσνήωση στο USS Nimitz, ήταν επιτυχής. Η δοκιμή έλαβε χώρα στα ανοικτά του Σαν Ντιέγκο αφου το νέο tailhook, η κύρια διαφορά μεταξύ των μοντέλων του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ειχε περάσει απο αυστηρές δοκιμές στην ξηρά.
Ο Mike Rein, εκπρόσωπος της Lockheed Martin, δήλωσε ότι η εταιρεία θα υποστηρίξει το Πολεμικό Ναυτικό κατα την διάρκεια όλων των δοκιμών.

Η προσνήωση του F35 Lightining II Joint Strike Fighter έγινε απο τον δοκιμαστή πιλότο του Ναυτικού των ΗΠΑ αντιπλοίαρχο Tony Wilson στο USS Nimitz και σηματοδοτεί μια νέα περίοδο δοκιμών για το F35 στη θάλασσα, που θα διαρκεσει 2 βδομάδες.

Το αεροσκάφος είναι ένα από τα τρία μοντέλα που αναπτύχθηκαν για τις οκτώ χώρες εταίρους των ΗΠΑ καθώς και για τρεις ξένες κυβερνήσεις ως μέρος ενός έργου που αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια! Ο στρατός των ΗΠΑ αναμένετε οτι θα αγοράσει 2.457 F-35 συνολικά.

Ωστόσο, το αεροσκάφος εχει αντιμετωπισει ισχυρη κριτική απο την στιγμή που εχει «συλληφθεί» ως ιδέα, δηλαδη στα μέσα της δεκαετίας του 90, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαρκώς ειναι αμέτρητα! Εκτός του ότι εχει καθυστερήσει περίπου τέσσερα χρόνια από την αναμενόμενη ημερομηνία επιχειρησιακής ετοιμότητας, πολλές από τις χώρες-εταίρους, που είχαν σκοπό να μοιραστούν το κόστος με τον Αμερικανό πολίτη μείωσαν τις παραγγελίες τους, επικαλούμενες ως κύριο λόγο δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Το 2013, το σύνολο του στόλου καθηλώθηκε λόγω των ανησυχιών που υπήρχαν για την ασφάλεια, ειδικά λόγω μιας ρωγμής που εμφανίστηκε σε ένα πτερύγιο της τουρμπίνας του κινητήρα! Ο στόλος καθηλώθηκε και πάλι τον περασμένο Ιούνιο μετα απο φωτιά στον κινητήρα ενός απο των F35 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όλα όμως φαινεται να κυλάνε ομαλά (!) πλέον και το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να κηρύξει λειτουργική ετοιμότητα μετά την Αεροπορία και τους Πεζοναύτες, κάποια στιγμή μεταξύ του 2018 και του 2019. Επιπλέον το Σώμα των Πεζοναυτών αναμένετε να εχει τα F-35 του έτοιμα τον Ιούλιο του 2015 και ο στόχος για την Πολεμική Αεροπορία ειναι ο Αύγουστος του 2016.

Όσο αφορά την ιστορική στιγμή στο Nimitz και όπως δήλωσε ο πιλότος του F35C Wilson (φωτογραφία): «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα στην ανάπτυξη του F-35C. Είναι το αποκορύφωμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς από μια ταλαντούχα ομάδα χιλιάδων ατόμων. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βλέπω το νεότερο αεροσκάφος της Αμερικής στο κατάστρωμα του παλαιότερου αεροπλανοφόρου της, το USS Nimitz. «

Ο Αντιπτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Chris Bogdan, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα για το Πεντάγωνο, δήλωσε ότι το Ναυτικό, το Πεντάγωνο επί μήνες προετοιμάζονταν και πραγματοποιούσαν δοκιμές.

Το υψηλής τεχνολογίας μαχητικό επιτρέπει στον πιλότο να πετάει έως και 1.6 φορές της ταχύτητας του ήχου, ενώ παραμένει εντελώς αόρατο από τα ραντάρ.

Το, τελευταίας τεχνολογίας, κράνος περιλαμβάνει μια οθόνη η οποία χαρτογραφεί το πεδίο της μάχης, ακόμη και κάτω από το ίδιο το αεροπλάνο, επιτρέποντας για πρώτη φορά στον πιλότο την ορατότητα στο τυφλό σημείο κάτω από το πάτωμα του μαχητικού.
Επομένως, τα γραφικά που προβάλλονται απευθείας στο γείσο του κράνους επιτρέπουν μια ορατότητα 360μοιρών, με τα εικονίδια να αναπαριστούν εχθρικές αλλά και φιλικές μονάδες που βρίσκονται πλησίον του αεροσκάφους αλλά και μίλια μακρυά του.

Δυο οθόνες αφής (touchscreen) εμφανίζουν όλες τις πληροφορίες που συλλέγει και διαθέτει ο πιλότος, δίνοντας την δυνατότητα άμεσης προώθησης των δεδομένων στα κέντρα διοίκησης και όπου αλλού χρειαστεί ακόμη και αν βρίσκεται ο παραλήπτης στην θάλασσα, στον αέρα, ή στο έδαφος.

Πηγή: International Business Insider/Daily Mail/Reuters
Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert