«Καρφιά» των Αμερικανών για την κινεζική δραστηριότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο αρχηγός του Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, Ναύαρχος John Richardson, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα «θα συναντηθούν ολοένα και περισσότερο στην ανοικτή θάλασσα», αφού ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο πλησίασε σε απόσταση αναπνοής ένα αμερικανικό πλοίο στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το κινεζικό πλοίο βρέθηκε σε απόσταση 45 μέτρων από το USS Decatur κατά τη διάρκεια «ελευθερίας διέλευσης» στα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αυτό το μήνα.

Η αποστολή εκείνη των ΗΠΑ ήταν η τελευταία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτό που βλέπει η Ουάσινγκτον ως προσπάθειες του Πεκίνου για περιορισμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στις θαλάσσιες περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπου λειτουργούν κινεζικά, ιαπωνικά και ορισμένα ναυπηγεία της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η σχέση της Κίνας με το ρωσικό Ναυτικό πρέπει να παρακολουθείται «με ενδιαφέρον» όσο μεγαλώνει, δήλωσε ο Richardson, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα.

Η Κίνα διεκδικεί την πλειοψηφία της πλούσιας σε ενέργεια Θάλασσας της Νότιας Κίνας, μέσω της οποίας περνάει κάθε χρόνο περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές μεταφορές. Οι γείτονες Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν και Βιετνάμ έχουν επίσης διεκδικήσεις.

Πηγή: Reuters