Καταγγελία «φωτιά» από την Ουκρανία: «Η Γαλλία συνεχίζει να πουλάει εξοπλισμό στη Ρωσία»

Ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι στην Ουκρανία, κατηγόρησε σήμερα την Γαλλία ότι συνέχισε να πουλάει όπλα στη Ρωσία, παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις του 2014.

Συγκεκριμένα, με βίντεο που δημοσίευσε σήμερα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ποντολιάκ εξηγεί λεπτομερώς πως η γαλλική εταιρεία εξοπλισμών Thales, προμήθευσε τον ρωσικό στρατό με πυροβόλα όπλα νέας τεχνολογίας το 2015, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μόσχα, λόγω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.

Οι κυρώσεις του 2014 δεν επέτρεπαν την παράδοση στρατιωτικής τεχνολογίας στη Ρωσία. «Η γαλλική εταιρεία παρέκαμψε τους περιορισμούς παραδίδοντας ξεχωριστά εξαρτήματα, τα οποία αργότερα συναρμολογήθηκαν σε εργοστάσιο στη Ρωσία. Όλα αυτά φυσικά έγιναν με την «σιωπηρή» έγκριση και συμμετοχή της γαλλικής κυβέρνησης», αναφέρει ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

«Αυτά τα γαλλικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν οι θηριωδίες στην πόλη Μπούτσα στην Ουκρανία και όχι μόνο». Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι αυτή η υπόθεση είναι ένα από τα παραδείγματα «αποφυγής» των κυρώσεων με διάφορους τρόπους από ευρωπαϊκές εταιρείες αμυντικών εξοπλισμών, υποδηλώνοντας ότι και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εγκρίνει «υπόγεια» πωλήσεις όπλων και τεχνολογίας στον ρωσικό στρατό.

Μέσα από γραφικές εικόνες, ο Ποντολιάκ δείχνει με «ωμό» τρόπο το τραγικό αποτέλεσμα που έχουν οι πωλήσεις εξοπλισμών στη Μόσχα.

Δείτε παρακάτω το βίντεο που δημοσίευσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΌΝΕΣ: