Καταγγελία Ρωσίας για απαγωγή Ρώσου υπηκόου από τις ΗΠΑ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε σήμερα την κράτηση από τις ΗΠΑ ενός ρώσου υπηκόου, του Ρόμαν Σελεζνιόφ, ο οποίος συνελήφθη για πειρατεία του λογισμικού των υπολογιστών αμερικανικών καταστημάτων λιανικής με στόχο να κλέψει τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών των πελατών τους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Μυστική Υπηρεσία συνέλαβε τον Ρόμαν Βαλέρεβιτς Σελεζνιόφ, 30 ετών, την 5η Ιουλίου για αδικήματα που διέπραξε από το 2009 ως το 2011.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο συλληφθείς ενδέχεται να είναι γιος ενός ρώσου βουλευτή, του Βαλέρι Σελεζνιόφ. Ο βουλευτής δήλωσε στο πρακτορείο Itar-Tass ότι δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με τον γιο του και πρόσθεσε: «Είναι ένα τερατώδες ψέμα και μια προκλητική πράξη».

Ο άνδρας συνελήφθη σε αεροδρόμιο των Μαλδίβων την ώρα που κατευθυνόταν στη Μόσχα, επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σελεζνιόφ εξαναγκάστηκε από τα μέλη της Μυστικής Υπηρεσίας να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό το Γκουάμ.

«Θεωρούμε αυτό που συνέβη μια ακόμη μη φιλική ενέργεια της Ουάσινγκτον. Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική πλευρά (. . .) προχωρά ουσιαστικά στην απαγωγή ενός ρώσου πολίτη», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον απήγγειλε κατηγορίες τον Μάρτιο του 2011 εναντίον του Σελεζνιόφ για τραπεζική απάτη, πρόκληση ζημιών σε προστατευμένο υπολογιστή, απόκτηση πληροφοριών από έναν προστατευμένο υπολογιστή και διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του συνέκρινε την περίπτωση του Σελεζνιόφ με αυτή του Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη από την αμερικανική δικαιοσύνη για λαθρεμπόριο όπλων, και αυτή του πιλότου Κονσταντίν Γιαροσένκο, ο οποίος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Ρώσοι κατάσκοποι ήταν «αλκοολικοί και ανίκανοι»!

Ρωσικό «φίδι» χτυπάει την Ουκρανία

Ο «φρουρός» του ΝΑΤΟ έναντι «κυβερνοεπιθέσεων» μιλά αποκλειστικά στο Onalert – ΒΙΝΤΕΟ