Καταιγίδα «κλείνει» τα Στενά των Δαρδανελίων για τα τάνκερ

Οι τουρκικές ναυτιλιακές αρχές έκλεισαν τα Στενά των Δαρδανελίων για τα δεξαμενόπλοια και ο εθνικός αερομεταφορέας Turkish Airlines ακύρωσε εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις εντός και εκτός της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας καταιγίδας που σαρώνει την περιοχή.

Ο διάπλους των Στενών των Δαρδανελίων διακόπτεται συχνά τους χειμερινούς μήνες λόγω κακοκαιρίας, τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το μήνα.

Πέντε τάνκερ που κατευθύνονταν βόρεια και ακόμη τρία που κατευθύνονταν νότια και περιμένουν να περάσουν από τα Στενά των Δαρδανελίων, αναμένεται να τα διαπλεύσουν αύριο, ανακοίνωσε η ναυτιλιακή εταιρία GAC.
Το Στενά του Βοσπόρου παραμένουν ανοικτά.

Συνδέοντας τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο, τα Στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου σχηματίζουν μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων, με περίπου 10.000 πλοία να διακινούν 150 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων κάθε χρόνο μέσω των οδών αυτών.
Η Turkish Airlines ακύρωσε 10 πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη, ενώ ακυρώθηκαν και τα δρομολόγια για τοπικά οχηματαγωγά πλοία που διαπλέουν τον Βόσπορο.

Ο Ελλήσποντος είναι το ιστορικό και αρχαιότερο όνομα του πορθμού. Ονομάστηκε έτσι από την Έλλη, θυγατέρα του βασιλιά του Ορχομενού Αθάμαντα. Το νεότερο όνομα «Δαρδανέλλια» οφείλεται στη αρχαία πόλη Δάρδανος που είχε κτισθεί στην ασιατική ακτή στο μέσο περίπου του πορθμού. Σήμερα είναι γνωστότερη με τη τούρκικη ονομασία Τσανάκκαλε, εξ ου και το όνομα των Στενών στα τουρκικά: Τσανάκκαλε βοαζή (Çanakkale boğazı). Το όνομα Δαρδανέλλια (Dardanelles) δόθηκε στην ίδια πόλη από τους Έλληνες και Ευρωπαίους ως κείμενη στην αρχαία Δάρδανο, ή Δαρδανία όπου ήταν η πάλαι ποτέ πόλη του Δάρδανου.

Το στενό έχει παίξει στρατηγικό ρόλο στην ιστορία για μακρό διάστημα. O Ελλήσποντος είναι από πολλές απόψεις μοναδικός. Το πολύ στενό και ελικοειδές σχήμα του πορθμού μοιάζει περισσότερο με ποταμό. Θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους, πολυσύχναστους και δύσκολους υδάτινους δρόμους. Τα ρεύματα που προκαλούνται από την παλιρροϊκή δράση στη Μαύρη Θάλασσα και στη Θάλασσα του Μαρμαρά είναι τέτοια που τα πλέοντα πλοία πρέπει να περιμένουν αγκυροβολημένα για τις κατάλληλες συνθήκες πριν μπουν στον Ελλήσποντο.

ΑΠΕ/ΜΠΕ
Wikipedia