Κατεχόμενα: Επισφαλής η θέση του Ακιντζί – «Άδειασμα» από Οζερσάι και Τατάρ

Η χθεσινή ανάρτηση του Μουσταφά Ακιντζί προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας και έβαλε «φωτιά» στην εσωτερική πολιτική σκηνή στα Κατεχόμενα, με πληροφορίες αναφέρουν ότι η θέση του ηγέτη των τ/ να είναι «επισφαλής».

Σήμερα το απόγευμα το κυβερνών κόμμα στα Κατεχόμενα συνεδριάζει εκτάκτως με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ανάρτηση Ακιντζί και τον πολιτικό αναβρασμό που έχει προκληθεί στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Ειδικότερα, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ερωτηθείς αν το κόμμα του θα ζητήσει την παραίτηση Ακιντζί, δεν το απέκλεισε, αφήνοντάς το ανοιχτό ως ενδεχόμενο και παραπέμποντας στην έκτακτη συνεδρίαση, όπου θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια ο ίδιος, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τοποθέτηση Ακιντζί, χαρακτηρίζοντάς την λάθος και σημειώνοντας ότι δεν έπρεπε να γίνει, ενώ παράλληλα στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο «υπουργός εξωτερικών» .

«Άδειασμα» από τον Οζερσάι

Ο Κουντρέτ Οζερσάι χαρακτήρισε την δήλωση Ακιντζί «ατυχή», τόνισε πως ο Ακιντζί, όπως και ο κάθε «πρόεδρος», εννοώντας τον κατοχικό ηγέτη, που πέρασε από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η λέξη που πάντοτε είχε στο στόμα ήταν η λέξη ασφάλεια».

Στο σημείο αυτό διευκρίνισε λέγοντας » οικονομική, πολιτική και διπλωματική ασφάλεια», ενώ επεσήμανε την στάση της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, ενώ επεσήμανε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αποτελούσε εμπόδιο και δυσκόλευε τις σχέσεις με την Άγκυρα.

Ενώ υπάρχουν χώρες της ΕΕ που στηρίζουν την Τουρκία, αυτή η δήλωση από τον επικεφαλής του «κράτους» μας, εννοώντας το ψευδοκράτος, κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι «θεωρώ και ξέρω ότι δεν αντικατοπτρίζει καθόλου μα καθόλου τα αισθήματα της μεγαλύτερης μερίδας του τ/κ λαού».

Με αναρτήσεις τους στα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης, λεγόμενοι «υπουργοί» της «κυβέρνησης» έχουν άσκησαν κριτική στην τοποθέτηση Ακιντζί.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην ηγέτης των τ/κ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με μηνύματά του στο Twitter ευχήθηκε όπως η στρατιωτική επιχείρησή της Τουρκίας, «η οποία έζησε πόνο, έχασε παιδιά της και είχε υλικές και ψυχικές απώλειες, ολοκληρωθεί σύντομα με επιτυχία και ανοίξει ο δρόμος για να ζήσουν όλοι οι λαοί της περιοχής με ειρήνη και αδελφοσύνη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή μας».

Πηγή: Sigmalive / Φωτογραφία Reuters