Κατηγορείται η Βρετανία για την επιδείνωση υγείας του Ασάνζ

 Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνιο επέρριψε χθες στη Βρετανία την ευθύνη για την επιδείνωση της υγείας του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή «πάρα πολύ σοβαρή».

«Καθώς η βρετανική κυβέρνηση τού έχει στερήσει κάθε ελευθερία κίνησης, η υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ έχει αρχίσει να επιδεινώνεται», τόνισε ο Πατίνιο σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, αναφερόμενος στην άρνηση του Λονδίνου να επιτρέψει στον Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο, να εγκαταλείψει την πρεσβεία της χώρας αυτής. »Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί πιστεύαμε ότι η Βρετανία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς νόμους»‘, πρόσθεσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει από τα μέσα Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείται για μια υπόθεση βιασμού.
Ο 41χρονος Αυστραλός φοβάται την έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου όπως υποστηρίζει, αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή για τη διαρροή μέσω του Wikileaks απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.

Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Μάρκο Αλμπούζα, δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ότι ο Ασάνζ «έχει αδυνατίσει πολύ» και ότι το Κίτο «ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία του».

«Εάν αρρωστήσει ο Ασάνζ θα πρέπει ή να δεχθεί ιατρική φροντίδα στην πρεσβεία ή να νοσηλευτεί», δήλωσε ο Αλμπούζα στο ραδιοσταθμό Φωνή της Ρωσίας. Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Φορέιν Όφις δεν έχει ενημερωθεί ότι ο Ασάνζ είναι άρρωστος.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mail On Sunday στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ασάνζ είχε δηλώσει ότι «η υγεία του επιδεινώνεται σιγά-σιγά», λόγω του εγκλεισμού του και ότι έχει παρουσιάσει βήχα.