Καθοριστικός ο ρόλος της Αιγύπτου στην επίλυση της πολιτικής κρίσης στο Σουδάν

Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος, τόσο ως μεγάλη και γειτονική αραβική χώρα όσο και ως προεδρεύουσα φέτος της Αφρικανικής Ένωσης, επαίνεσε το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο του Σουδάν αναφερόμενο στη στήριξη του Καΐρου στην πορεία προς την υπογραφή της συνταγματικής συμφωνίας που υπεγράφη το Σάββατο, δημιουργώντας νέες προοπτικές για όλη την περιοχή.

«Η Αίγυπτος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ιστορίας όχι μόνο στο Σουδάν, αλλά στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο και την Αφρική», είπε ο επικεφαλής της Πολιτικής Επιτροπής στο κυβερνών Σουδανικό Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο (TMC) Γιάσερ Αλ Άτα, προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος έχει συμμετάσχει στη δημιουργία σταθερότητας και ασφάλειας στο Σουδάν». Προσέθεσε ότι «το Σουδάν εργάζεται για ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του έθνους με εμπειρογνώμονες από το Σουδάν, σε συνεννόηση με οικονομολόγους στις αραβικές, αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι στην υπογραφή της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι «η Αίγυπτος δε θα σταματήσει να υποστηρίζει το Σουδάν, προσθέτοντας ότι η επόμενη περίοδος θα σηματοδοτηθεί από μία άνευ προηγουμένου ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα».

Εξάλλου ο επικεφαλής της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες των αφρικανικών και αραβικών χωρών για την επίλυση της αναταραχής στο Σουδάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ