Κάτι συμβαίνει ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα: Διώχνουν τους Τούρκους από τη βάση του Ιντσιρλίκ

Ο αμερικανικός στρατός έχει μειώσει δραματικά τις πολεμικές επιχειρήσεις στην αεροπορική βάση της Τουρκίας και εξετάζει τις μόνιμες περικοπές του τουρκικού προσωπικού.

Ο Αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί την τουρκική αεροπορική βάση για επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ από το 2015, αλλά οι επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας βάζουν τον αμερικανικό στρατό στη δύσκολη θέση να επιχειρεί με την τουρκική βοήθεια. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν στη Wall Street Journal ότι η μετατόπιση αυτή οφείλεται στην «ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας».

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έλαβε η Ένωση Εργαζομένων Αμυντικής Βιομηχανίας (Türk Harb-Is), η αμερικανική εταιρεία Vectrus, που υποστηρίζει τις πτήσεις και τη συντήρηση στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην πόλη των Αδάνων της Τουρκίας, σκοπεύει να τερματίσει τις συμβάσεις 424 υπαλλήλων από τους συνολικά 890 Τούρκους εργαζόμενους στην αεροπορική βάση το αργότερο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί την βάση Ιντσιρλίκ ως σημαντικό «μοχλό πίεσης» έναντι των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά τον Μάιο του 2017, ο Can Acun, πολιτικός αναλυτής στο think-tank SETP του AKP , δήλωσε : «Το Ιντσιρλίκ είναι η κύρια αεροπορική βάση για τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εμείς ελέγχουμε αυτή τη βάση! Έχουμε τον τρόπο να ελέγξουμε τις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ μετέφεραν τα μαχητικά αεροσκάφη Α-10 που είχαν στη βάση αλλού, αφήνοντας μόνο αεροσκάφη ανεφοδιασμού στην Τουρκία. Ο αριθμός των στρατιωτικών μελών που ζουν στη βάση έχει επίσης μειωθεί. Τότε το Πεντάγωνο δικαιολόγησε την κίνηση με βάση την απόφασή του να εντείνει τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν: «Δεν υπάρχει καμία ρήξη με την Τουρκία, απλώς χρειαζόμαστε τις δυνάμεις μας αλλού», δήλωναν τότε, τα γεγονότα όμως έρχονται να τους διαψεύσουν.

Ο επικεφαλής της ένωσης των εργαζομένων στα Άδανα, Ερντάλ Ακαλίν, έδωσε συνέντευξη Τύπου και μίλησε για τους λόγους που επικαλέστηκε η εταιρεία για τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι το προσωπικό μειώνεται επειδή η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να εγκαταλείψει τα εδάφη της Συρίας και της Τουρκίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ η εταιρεία εξασφαλίζει την απασχόληση των εργαζομένων με τις εξουσίες που της έχουν δοθεί από τις αμερικανικές αρχές», δηλώνει ο Ερντάλ Ακαλίν.

Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης επέκρινε αυτή την κίνηση αυτή υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια μαζική μείωση του προσωπικού είναι «ανήθικη».

Με πληροφορίες από: Ahval / Wall Street Journal