Κατρούγκαλος: Κανείς δεν επιθυμεί πόλεμο στο Ιράν ή την Μ. Ανατολή

«Δε νομίζω ότι κανείς επιθυμεί έναν πόλεμο στο Ιράν ή γενικά στη Μέση Ανατολή. Αλλά ατυχήματα συμβαίνουν όταν αυξάνεται η ένταση και έτσι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί». Αυτό δήλωσε στην ιστοσελίδα Politico ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι η διαμάχη με το Ιράν υπογραμμίζει την ανάγκη της Ε.Ε. να ενισχύσει τη δική της εξωτερική πολιτική. «Μερικές φορές μοιάζει ότι συρόμαστε πίσω από τις άλλες μεγάλες δυνάμεις», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Το Politico αναφέρεται στην οξυνόμενη αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και τη στάση της Ε.Ε.. Σημειώνει ότι η Ευρώπη καλεί τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να δείξει τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στη διένεξη με την Τεχεράνη.

Αναφέρει δε ότι αξιωματούχοι παραδέχονται πως η Ε.Ε. είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει την επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ΕΕ έχει δημιουργήσει το λεγόμενο όχημα ειδικού σκοπού με στόχο να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν. Αλλά οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα από τις ΗΠΑ, αναφέρει το Politico.