Οι αρχές του Καζακστάν προχώρησαν στη σύλληψη πέντε αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ο πρώτος υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, μετά τον θάνατο 14 στρατιωτικών κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 14, καθώς εντοπίστηκαν σήμερα (25.9.2026) το πρωί οι σοροί των δύο αγνοουμένων.
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν προσωπικό αποβιβαζόταν από περιπολικό σκάφος στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στο ίδιο συμβάν, ακόμη τρία άτομα κατάφεραν να διασωθούν μετά την πτώση τους στο νερό.
Ποινικές ευθύνες και έρευνα
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι πέντε ανώτεροι αξιωματικοί συνελήφθησαν με την κατηγορία της αμέλειας και της παραβίασης των κανόνων ναυσιπλοΐας. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται οι αποφάσεις που ελήφθησαν, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, η εκτίμηση των καιρικών δεδομένων, καθώς και η τεχνική κατάσταση του σκάφους.
Το Πολεμικό Ναυτικό του Καζακστάν, με δύναμη 3.000 ατόμων, επιχειρεί στην Κασπία Θάλασσα με περιπολικά και πυραυλακάτους για τη φύλαξη των συνόρων και των ενεργειακών υποδομών. Με αφορμή το γεγονός, ο πρόεδρος Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ κήρυξε τη σημερινή ημέρα πένθους στη χώρα.
(Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)




