Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την Ρωσία και την Ουκρανία στρατηγός Κιθ Κέλογκ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα συμμετέχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. «Είμαι ρεαλιστής. Αυτό δεν θα συμβεί», επισήμανε.
Τα συμφέροντα των Ευρωπαίων θα ληφθούν υπ’ όψιν, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χθες 15/2/2025, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Κέλογκ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Να διευκρινίσουμε τι είναι το «τραπέζι». Θα υπάρχουν δύο πρωταγωνιστές και ένας διαμεσολαβητής», είπε ο κ. Κέλογκ, εννοώντας την Ουκρανία, την Ρωσία και τις ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονται στο τραπέζι, ο Αμερικανός στρατηγός απάντησε: «Όχι στο τελευταίο, ναι στο πρώτο. Φυσικά οι Ουκρανοί θα είναι στο τραπέζι».
Σημείωσε μάλιστα ότι προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες απέτυχαν επειδή συμμετείχαν πολλοί παράγοντες χωρίς επαρκή επιρροή. «Δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος», τόνισε. Προηγουμένως ο ίδιος είχε δηλώσει στον Guardian ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η Ευρώπη θα εμπλακεί σε απευθείας συνομιλίες, αλλά οι προτάσεις της είναι ευπρόσδεκτες.
BREAKING:
Trump’s special envoy for Ukraine Keith Kellogg just stated at the Munich Security Conference that it’s not clear that Europeans will be at the negotiation table when a ceasefire deal in Ukraine is discussed between Russia, the USA and Ukraine. pic.twitter.com/q9fnIuWZZV
— Visegrád 24 (@visegrad24) February 15, 2025
Ο Κιθ Κέλογκ εκτίμησε ακόμη ότι οι συνομιλίες δεν θα διαρκέσουν μήνες, αλλά μάλλον ημέρες ή εβδομάδες. «Τώρα είμαι στον ρυθμό του Τραμπ και αυτό σημαίνει ότι σήμερα μου αναθέτει κάτι και την επομένη ρωτάει γιατί δεν έχει γίνει ακόμη», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος και κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να συμμετάσχουν στην συζήτηση μέσω συγκεκριμένων προτάσεων και αυξημένων αμυντικών δαπανών, αντί να διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο η Ευρώπη να αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και είχε ζητήσει ισχυρότερη ευρωπαϊκή δομή ασφάλειας και δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / της ανταποκρίτριας Φ. Καραβίτη