Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Στα χέρια των ΗΠΑ διοικητής των ανταρτών

Ο στρατός της Ουγκάντας επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Ντομινίκ Όνγκουεν, ένας από τους σημαντικότερους διοικητές της ανταρτικής οργάνωσης Στρατός Αντίστασης του Κυρίου (LRA) του Τζόζεφ Κόνι, γνωστής για τις ωμότητές της εναντίον του πληθυσμού στην περιοχή, βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

«Η παράδοσή του θέτει τον LRA στην πιο ευάλωτη θέση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της Ουγκάντας Πάντι Ανκούντα, προθέτοντας ότι ο Όνγκουεν αρχικά παραδόθηκε στους κεντροαφρικανούς αντάρτες, τους πρώην Σελέκα, πριν παραδοθεί στους αμερικανούς στρατιώτες.

Νωρίτερα σήμερα η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι κατά την ενημέρωση του Τύπου ανακοίνωσε ότι ένας από τους πρώτους διοικητές των ανταρτών υπό τον Τζόζεφ Κόνι, που καταζητείται από τη διεθνή δικαιοσύνη, βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. «Η λιποταξία του Όνγκουεν θα είναι ιστορικό πλήγμα στη δομή της διοίκησης του LRA», δήλωσε.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύλληψη του Όνγκουεν, τονίζοντας ότι αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία για την απόδοση δικαιοσύνης απέναντι στον βαρύ απολογισμό των ωμοτήτων του LRA» και ζητώντας «την ταχεία προσαγωγή του Όνγκουεν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο στρατός της Ουγκάντας ηγείται μιας περιφερειακής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης που υποστηρίζεται από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, η οποία καταδιώκει τον LRA στα δάση στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Νοτίου Σουδάν και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Οι ΗΠΑ προσφέρουν πέντε εκατομμύρια δολάρια για τη σύλληψη του αρχηγού και ιδρυτή του LRA Τζόζεφ Κόνι, που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μαζί με τρεις υπαρχηγούς του, ανάμεσά τους ο Όνγκουεν.

Ο LRA συγκροτήθηκε στη βόρεια Ουγκάντα το 1987. Εκδιώχθηκε από τη χώρα από το 2006 από τον στρατό και διασπάστηκε σε μικρές ομάδες στα δάση των γειτονικών χωρών.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η οργάνωση αυτή έχει σκοτώσει περισσοτέρους από 100.000 ανθρώπους από το 1987 στην κεντρική Αφρική και έχει απαγάγει περισσότερα από 60.000 παιδιά.