Κέρι: «Ντόχα και Άγκυρα να πιέσουν το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα!»

Ισραήλ:  Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς ότι έχει σημειωθεί «πρόοδος» στις προσπάθειες για μια εκεχειρία και τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπέρασε τους 700. Τελευταία θύματα τα ξημερώματα, από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας με δύο μικρά παιδιά. Ισραηλινός υπουργός δήλωσε σήμερα ότι μια εκεχειρία η οποία θα περιλαμβάνει απόσυρση των χερσαίων δυνάμεων, θεωρείται απίθανο να προκύψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με τους ομολόγους του τού Κατάρ και της Τουρκίας, ώστε οι χώρες αυτές, σύμμαχοι της Χαμάς να ασκήσουν πίεση στο παλαιστινιακό κίνημα ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από το Κάιρο, όπου επέστρεψε ύστερα από μια ημέρα στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ τηλεφώνησε και στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταβάλλει προσπάθειες ώστε η Ντόχα και η Άγκυρα να ασκήσουν πίεση στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να δεχτεί την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία, την οποία έχει απορρίψει θέτοντας ως προϋπόθεση για την αποδοχή της, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ διαμένει στο Κατάρ, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα την ισραηλινή επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, όπως και το ρόλο της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας.
Σε 17 ημέρες σύγκρουσης, περισσότεροι από 730 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι, μεταξύ τους δεκάδες παιδιά.

Παρά την άρνηση της Χαμάς, υψηλόβαθμό στέλεχός της δήλωσε χθες ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε την άρση του αποκλεισμού τη στιγμή της κατάπαυσης του πυρός, ζητώντας μάλλον μια λεπτομερή συμφωνία για τους όρους της άρσης του αποκλεισμού, που έχει επιβληθεί από το 2006.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ που είχε δεχθεί το αιγυπτιακό σχέδιο, δήλωσε ότι θα συνεχίσει την αεροπορική και χερσαία επιχείρησή του εναντίον του πυκνοκατοικημένου θύλακα προκειμένου να καταστρέψει τις σήραγγες που συνδέουν τη Γάζα με το έδαφός του. (…διαβάστε εδώ την αλήθεια για τις σήρραγες της Γάζας!)

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Κέρι θα συνεχίσει τις τηλεφωνικές επαφές από το Κάιρο σε μια προσπάθεια τερματισμού της αιματηρής σύγκρουσης.

Ήρθη η απαγόρευση πτήσεων των αμερικανικών εταιρειών προς και από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ. Ακυρώνονται οι σημερινές πτήσεις της EasyJet

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς και από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, αλλά προειδοποίησε κατά «της πολύ ασταθούς κατάστασης» στην περιοχή, σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το βράδυ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει την προειδοποίησή του προς τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν στο Ισραήλ.

Νωρίτερα χθες, η FAA είχε παρατείνει κατά 24 ώρες την απαγόρευση, η οποία αρχικά είχε εκδοθεί την Τρίτη ύστερα από την εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έπληξε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο. Αναστολή πτήσεων από και προς το Ισραήλ αποφάσισαν χθες και άλλες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Lufthansa και οι θυγατρικές της Germanwings, Austrian Airlines, Swiss και Brussels Airlines καθώς και η Turkish Airlines.

Ταυτόχρονα σήμερα, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία EasyJet ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται από και προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ οι πτήσεις της από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Luton και Gatwick, το αεροδρόμιο του Βερολίνου Schoenefeld, της Γενεύης, του Μιλάνου Malpensa, του Μάντσεστερ και της Βασιλείας. Η εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ από τη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Αργότερα όμως, η EasyJet εξέδωσε τροποποιητική ανακοίνωση ότι ξεκινά και πάλι στις πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ, μετά τις νέες συστάσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρχών, από την Παρασκευή και μετά.

«Η EasyJet θα πραγματοποιήσει τις πτήσεις της από και προς το Τελ Αβίβ όπως είναι προγραμματισμένο από την Παρασκευή 25 Ιουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.
Από την πλευρά της η Air France επεσήμανε ότι εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα η απόφασή της για την αναστολή των πτήσεών της προς και από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν «μέχρι να υπάρξει νεότερη εντολή», καθώς η γενική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας (DGAC) «δεν έχει άρει τις συστάσεις της», διευκρίνισε η εταιρεία.
Η γερμανική Lufthansa και η ισπανική Iberia αναμένεται να ανακοινώσουν αργότερα την απόφασή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ισραήλ: «Απίθανη» η εκεχειρία στη Γάζα

«Μοναχικοί στρατιώτες»: Αμερικανοί μαχητές στο πλευρό του Ισραήλ

ΓΑΖΑ: 1.000 Παλαιστίνιοι σε ελληνορθόδοξη εκκλησία – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Χαμάς στέλνει UAV πάνω απο την Γάζα – ΒΙΝΤΕΟ

Γάζα – Βίντεο: Δημοσιογράφος σώζει ένα παιδί που τραυματίστηκε

Tο ΒΙΝΤΕΟ της εισβολής των Ισραηλινών στη Γάζα