Kharg: Τυλίχθηκε στις φλόγες και βυθίστηκε το μεγαλύτερο Ιρανικό πλοίο [pics, vid]

Το μεγαλύτερο πλοίο του Ιρανικού ναυτικού, το Kharg, τυλίχθηκε στις φλόγες και αργότερα βυθίστηκε σήμερα Τετάρτη στον Κόλπο του Ομάν υπό ασαφείς συνθήκες, ανέφεραν ημι-επίσημα πρακτορεία ειδήσεων.

Τα πρακτορεία ειδήσεων Fars και Tasnim ανέφεραν ότι οι προσπάθειες απέτυχαν να σώσουν το πλοίο υποστήριξης Kharg, που πήρε το όνομά του από το νησί που χρησιμεύει ως ο κύριος τερματικός σταθμός πετρελαίου για το Ιράν.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 2:25 π.μ. και οι πυροσβέστες προσπάθησαν να την ελέγξουν αλλά μάταια, μετέδωσε το Fars. Το πλοίο βυθίστηκε κοντά στο ιρανικό λιμάνι Jask, περίπου 1.270 χιλιόμετρα (790 μίλια) νοτιοανατολικά της Τεχεράνης στον κόλπο του Ομάν κοντά στα στενά του Hormuz.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνουν τους ναυτικούς φορώντας σωσίβια να εκκενώνουν το σκάφος, ενώ οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα έκαιγε πίσω τους.

Τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα και τα ημι-επίσημα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρονται στο Kharg ως «εκπαιδευτικό πλοίο». Το Fars δημοσίευσε και βίντεο με πυκνό, μαύρο καπνό που ανέβαινε από το πλοίο νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Δορυφορικές φωτογραφίες από το Planet Labs Inc. που αναλύθηκε από το Associated Press έδειξε το Kharg στα δυτικά του Jask την Τρίτη. Δορυφόροι από την U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration που εντοπίζει πυρκαγιές από το διάστημα, εντόπισε φλόγες στη θέση του Jask που ξεκίνησε λίγο πριν από την ώρα της πυρκαγιάς που ανέφερε το Fars.

Το Kharg χρησιμεύει ως ένα από τα λίγα πλοία του ιρανικού ναυτικού ικανό να παρέχει εφοδιασμό εν πλω σε άλλα πλοία. Μπορεί επίσης να μεταφέρει βαριά φορτία και να χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης για ελικόπτερα. Το πλοίο, που κατασκευάστηκε στη Βρετανία και «έπεσε στη θάλασσα» το 1977, εντάχθηκε στο ιρανικό ναυτικό το 1984 μετά από μακρές διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν εξηγήσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς στο Kharg. Ωστόσο, αυτή ξέσπασε μετά από μια σειρά μυστηριωδών εκρήξεων που ξεκίνησαν το 2019 με στόχο πλοία στον Κόλπο του Ομάν. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατηγόρησε αργότερα το Ιράν ότι στοχεύει τα πλοία με μαγνητικές νάρκες, με εκρηκτικά που έχουν χρονομετρητή και τοποθετούνται από δύτες στο κύτος του πλοίου.

Το Ιράν αρνήθηκε ότι στοχοποιεί τα πλοία, αν και το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να απομακρύνουν από σκάφος μια παρόμοια μαγνητική νάρκη.

Η βύθιση του Kharg σηματοδοτεί την τελευταία ναυτική καταστροφή για το Ιράν. Το 2020 κατά τη διάρκεια μιας ιρανικής στρατιωτικής άσκησης, ένας πύραυλος χτύπησε κατά λάθος ένα πλοίο κοντά στο λιμάνι του Γιασκ, σκοτώνοντας 19 ναυτικούς και τραυματίζοντας 15.

Πηγή: anews