Κίνα: Ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα

Ο κορυφαίος νομοθέτης της Κίνας Λι Ζαντσού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου Νικόλαο Βούτση την Τρίτη στο Πεκίνο.

Ο κ. Λι, πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC), δήλωσε ότι η σφαιρική ρεαλιστική συνεργασία υπό την καθοδήγηση των ηγετών των δύο χωρών έχει αποδώσει καρποφόρα αποτελέσματα, με την από κοινού προώθηση του Belt Road διαδραματίζει ηγετικό ρόλο.

Ο Li δήλωσε ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί περισσότερο με το ελληνικό κοινοβούλιο για να δημιουργήσει ένα καλύτερο νομικό και κοινωνικό περιβάλλον για την κατασκευή του Belt Road και την προώθηση της ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ελλάδας.

Ο Βούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει ενεργά στην πρωτοβουλία Belt Road και θα ήθελε να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Κίνας και ελπίζει ότι και οι δύο πλευρές θα έχουν περισσότερες νομοθετικές ανταλλαγές για την προώθηση φιλικών συναλλαγών και της ρεαλιστικής συνεργασίας.

Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Wang Qishan συναντήθηκε επίσης με τον Βούτση την Τρίτη στο Πεκίνο.

«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι παραδοσιακά φιλικές χώρες», δήλωσε ο Wang, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές κατανοούν και σέβονται τα βασικά συμφέροντα και τις μεγάλες ανησυχίες του άλλου και προσπαθούν να εδραιώσουν τη στρατηγική τους εμπιστοσύνη.

Ο κ. Wang είπε ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στους δεσμούς της με την Ελλάδα και είναι πρόθυμη να καταβάλει κοινές προσπάθειες με την Ελλάδα για την ενίσχυση των ανταλλαγών διαφόρων επιπέδων, την επέκταση της ρεαλιστικής συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt Road και την ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των ανθρώπων τις δύο χώρες και δύο λαούς.

Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων και δήλωσε ότι η Ελλάδα σέβεται τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί περισσότερο με το Πεκίνο.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προωθήσει κοινές προσπάθειες μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ για να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και στην οικονομική παγκοσμιοποίηση.

Πηγή: Xinhua