Η Κίνα κατασκευάζει δεύτερο αεροπλανοφόρο

 
Η Κίνα επιβεβαίωσε την κατασκευή ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου, καθώς οι γείτονες της ανησυχούν με τις αξιώσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Γιανγκ Γιτζούν δήλωσε οτι το αεροπλανοφόρο σχεδιάστηκε στην Κίνα και κατασκευάζεται στο λιμάνι της Dalian. Εδώ και μήνες ξένοι στρατιωτικοί αναλυτές και κινεζικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν δορυφορικές φωτογραφίες και ειδήσεις που δείχνουν την ανάπτυξη του δεύτερου αεροπλανοφόρου.

«Η Κίνα έχει μια μακρά ακτογραμμή και μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή που υπάγεται στη δικαιοδοσία μας. Η ιερή αποστολή των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων ειναι η προστασία της θαλάσσιας κυριαρχίας, των συμφερώντων και των δικαιωμάτων μας», είπε ο Yang.
Το σχέδιο βασίζεται στην εμπειρία από το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, το Liaoning (φωτο), που αγοράστηκε από την Ουκρανία το 1998 και μετασκευάστηκε στην Κίνα, δήλωσε ο Γιάνγκ.

Ο Γιάνγκ δήλωσε οτι αεροπλανοφόρο με συμβατικό κινητήρα κατέχει εκτόπισμα 50.000 τόνων, θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το μαχητικό J -15 και, σε αντίθεση με το Liaoning, θα διαθέτει ski-jump.
Λίγα είναι γνωστά σχετικά με το πρόγραμμα για τα αεροπλανοφόρα της Κίνας, το οποία είναι κρατικό μυστικό.
Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το πότε το δεύτερο αεροπλανοφόρο θα τεθεί σε υπηρεσία, λέγοντας ότι εξαρτάται από την πρόοδο στον σχεδιασμό.

Εμπειρογνώμονας ναυτικών θεμάτων απο την Σαγκάη που ζήτησε να μην κατονομασθεί λόγω του θέματος, δήλωσε οτι οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κάνουν το αεροπλανοφόρο ιδιαίτερα απαραίτητο στην προώθηση των κινεζικών συμφερόντων.
«Οι ΗΠΑ έχουν πολλά αεροπλανοφόρα σε όλη τη  Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα οποία έχουν προκαλέσει προβλήματα για εμάς», είπε. «Έχοντας ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο μειώνει την πίεση για μάς.»

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας η οποία φέρεται να έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, μέσω της οποίας περίπου $ 5 τρις σε ναυτικό εμπόριο περνά κάθε χρόνο. Ωστόσο και το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν δικαιώματα στην περιοχή.

Το Πεκίνο βρίσκεται σε διπλωματική διαμάχη με την Ουάσινγκτον για τις περιπολίες απο πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή.
Ερωτηθείς εάν η Κίνα έχει σχέδια για την κατασκευή ενός τρίτου αεροπλανοφόρου, ο Yang είπε ότι οι «αρμόδιες αρχές» θα λάβουν διάφορες παράγοντες υπόψη τους.
Το Πεντάγωνο, σε έκθεση του νωρίτερα αυτό το έτος, ανέφερε ότι το Πεκίνο εχει τις δυνατότητες να κατασκευάσει πολλά αεροπλανοφόρα τα επόμενα 15 χρόνια.

Το Λιαονίνγκ έχει λάβει μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένης και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργικό.

Business Insider
Μετάφραση/Επιμέλεια-OnAlert