Κίνα: Νέα στρατιωτική βάση στα θαλάσσια σύνορα με Ιαπωνία – ΧΑΡΤΗΣ

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ιαπωνία η απόφαση της Κίνας να δημιουργήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νησί Νάνζι, στο αρχιπέλαγος Ζέι Γιάνγκ, το οποίο απέχει μόλις 300 χλμ. το ιαπωνικό νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου.

Τα εν λόγω νησιά, στην περιοχή των οποίων έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ανήκουν στην Ιαπωνία, αλλά τα διεκδικεί η Κίνα.

Σύμφωνα με ιαπωνικές πηγές οι Κινέζοι κατασκευάζουν αεροδρόμιο στο νησί, ενώ παράλληλα έχουν ήδη δημιουργήσει εγκαταστάσεις ραντάρ σε αυτό. Με τον τρόπο αυτό η Κίνα θέλει να ελέγξει την περιοχή, φτάνοντας την υπομονή των Ιαπώνων στα όριά της.

Με ορμητήριο το εν λόγω νησί, οι κινεζικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε απόσταση άμεσης επέμβασης από τα Σενκάκου, υποχρεώνοντας την Ιαπωνία να αντιδράσει ανάλογα, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται, ιδιαίτερα επικίνδυνα, πλέον, η ένταση στην περιοχή, όπου μια σπίθα είναι πια ικανή να ανάψει τη φωτιά του πολέμου.
Το αρχιπέλαγος Ζέι Γιάνγκ αποτελείται από 52 νησιά και νησίδες.

Οι Κινέζοι κατασκευάζουν εγκαταστάσεις ελλιμενισμού και σε άλλες νησίδες. Οι Ιάπωνες, για την ώρα, δεν διατηρούν στα νησιά Σενκάκου, στρατιωτικές δυνάμεις. Η πλέον κοντινή τους βάση βρίσκεται στην Οκινάβα, η οποία απέχει περί τα 400 χλμ. από τα νησιά. Στην Οκινάβα λειτουργεί και αμερικανική βάση.

Ήδη πάντως οι Ιάπωνες προχωρούν στον σχηματισμό μιας ειδικής δύναμης πεζοναυτών, η οποία θα επιχειρεί στα εν λόγω νησιά, υπό την κάλυψη του Ιαπωνικού ναυτικού και ιδίως των δύο μεγάλων ελικοπτεροφόρων που αυτό διαθέτει.

Πηγή: The Japan Times
Μετάφραση-επιμέλεια: On Alert