Κίνα: Νέες κυρώσεις σε Raytheon και Lockheed Martin για πωλήσεις εξοπλισμού στην Ταϊβάν

Η Κίνα υποστηρίζει ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις στους κολοσσούς της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, Raytheon Technologies και Lockheed Martin λόγω των πωλήσεων εξοπλισμών στην Ταϊβάν, εντείνοντας τη διαμάχη με την Ουάσιγκτον για την ασφάλεια και τις στρατηγικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Wang Wenbin ανακοίνωσε τις κυρώσεις τη Δευτέρα σε καθημερινή ενημέρωση Τύπου, επικαλούμενος έναν πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο. Ο νόμος αυτός ήταν μια απάντηση σε συμφωνία 100 εκατομμυρίων δολαρίων που ενέκριναν οι ΗΠΑ για τη συντήρηση της αντιπυραυλικής άμυνας της Ταϊβάν με συστήματα των δύο εταιρειών.

«Η Κίνα προτρέπει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα αρμόδια μέρη να… σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και να διακόψουν τους στρατιωτικούς δεσμούς μαζί της», είπε ο Γουάνγκ.

«Η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την κυριαρχία και τα συμφέροντά της για την ασφάλεια», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, «εξοργίζοντας» την Κίνα.

Αυξάνονται οι εντάσεις γύρω από την Ταϊβάν

Τον Οκτώβριο του 2020, το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις κατά της Raytheon και άλλων αμυντικών βιομηχανιών. Μια μέρα αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι είχε ενημερώσει το Κογκρέσο για τα σχέδια πώλησης πυραύλων Harpoon στην Ταϊβάν, αξίας 2,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν είναι σαφές ποιες ποινές θα επιβληθούν ή αν έχουν ήδη επιβληθεί. Οι πωλήσεις όπλων ή στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στην Ταϊβάν το 2010, το 2015 και το 2019 προκάλεσαν παρόμοιες απειλές για κυρώσεις.

Οι εντάσεις σχετικά με την Ταϊβάν έχουν αυξηθεί καθώς το Πεκίνο έχει εντείνει τη στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το νησί για να προσπαθήσει να εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε παραχωρήσεις. Η Κίνα χρησιμοποιεί επίσης «οικονομικά» όπλα, για να πιέσει άλλες κυβερνήσεις, που έχουν στενές εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο, να κόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

Η Raytheon, η Boeing, η Lockheed Martin και άλλοι κολοσσοί της αμυντικής βιομηχανίας αντιμετωπίζουν ελέγχους στις πωλήσεις στην Κίνα τεχνολογιών διπλής χρήσης, που έχουν δηλαδή αμυντικές και εμπορικές εφαρμογές. Αλλά έχουν επίσης μεγάλες μη στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά για τις αερομεταφορές.

Πηγή: Al Jazeera / Φωτογραφία