Κίνα: Ο Πρόεδρος Σι έδωσε εντολή για πολεμική ετοιμότητα λόγω εντάσεων με την Ινδία

«Τύμπανα πολέμου» έκρουσε ο Πρόεδρος Σι στην Κίνα, δίνοντας εντολή στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) να βρίσκεται σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα, με φόντο τις εντάσεις με την Ινδία που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στα συνοριακά εδάφη των δύο χωρών.

Τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν προχωρήσει στη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού στρατιωτικών ασκήσεων με συμμαχικές χώρες, σε μια προσπάθεια να «στείλουν» μήνυμα ετοιμότητας η μία στην άλλη, με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να δίνει πριν από μερικές μέρες εντολή στα στρατεύματα του να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και πολεμική ετοιμότητα.

Την περασμένη Τρίτη, οι αεροπορικές δυνάμεις της Κίνας πραγματοποιήσαν ασκήσεις κοντά στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, μια κίνηση που προκάλεσε όχι μόνο τις αντιδράσεις της Ινδίας αλλά και των ΗΠΑ, οι οποίες πρόσφατα ψήφισαν νομοσχέδιο που προβλέπει την υποστήριξη της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ.

Η «ανησυχητική» εντολή του Προέδρου Σι

Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα, κατόπιν εντολής του Προέδρου Σι, προχώρησε σε μαζική κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων καθώς επίσης και τη διεξαγωγή τεράστιων στρατιωτικών ασκήσεων και προσομοιώσεων, δίνοντας βάση στα τεχνολογικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κίνα, όπως τόνισε στη διαταγή του ο Κινέζος ηγέτης.

Αυτό που επισημαίνουν αναλυτές και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι η φύση της τελευταίας αυτής διαταγής του Προέδρου Σι, που δείχνει να διαφοροποιείται από άλλες πρόσφατες εντολές, που προέβλεπαν περισσότερο σε ασκήσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης κρίσεων και επεισοδίων και όχι σε συνθήκες πολεμικής ετοιμότητας.

Αξίζει να τονισθεί στο σημείο αυτό, οι τελευταίοι μήνες ήταν ιδιαίτερα «έντονοι» ανάμεσα στο Πεκίνο και το Νέο Δελχί, καθώς σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών σε συνορεύουσες περιοχές, ενώ το Πεκίνο έχει μια ολοένα και πιο επιθετική στάση και συμπεριφορά όχι μόνο στα σύνορα με την Ινδία αλλά και στη Νότια Σινική Θάλασσα, απέναντι σε αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου Reuters