Κίνα: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη ναυτική παρέλαση

Το Πολεμικό Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας θα διεξαγάγει πολυεθνικές ναυτικές δραστηριότητες από Δευτέρα έως Πέμπτη για να γιορτάσει την 70η επέτειό του. Η τελετή έναρξης διεξήχθη τη Δευτέρα και προγραμματίζεται θαλάσσια παρέλαση την Τρίτη στο Qingdao, στην επαρχία Shandong της Ανατολικής Κίνας. Το PLA είναι αναμφισβήτητα το επίκεντρο των ναυτικών δυνάμεων του πλανήτη.

Το Ναυτικό PLA είναι ένας μικρόκοσμος της ταχείας ανάπτυξης της Κίνας. Αναμφίβολα, τα καινούργια πολεμικά πλοία θα παρουσιαστούν στην παρέλαση θα προσελκύσουν μεγάλη προσοχή. Οι χώρες που στέλνουν αντιπροσωπεία στην εκδήλωση θα θεωρηθούν σύμβολο της στρατιωτικής και διπλωματικής επιρροής της Κίνας.

Ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επερχόμενη ναυτική παρέλαση της Κίνας αποτελεί μια επίδειξη δύναμης. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Η Δύση εξακολουθεί να αγνοεί την άνοδο της Κίνας όπως αναφέρουν οι Κινέζοι.

Αλλά η άνοδος της Κίνας είναι μια σημαντική πραγματικότητα.  Η Κίνα, όπως υποστηρίζουν οι Κινέζοι δημοσιογράφοι, δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη δική της ανάπτυξη. Ενδιαφέρεται επίσης για τα συμφέροντα και τα συναισθήματα των άλλων κρατών.