Κίνα: «Θα εξαλειφθεί όποιος επιδιώξει την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Ταϊβάν – Υπέρ της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, προχώρησε σε σημαντικές δηλώσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την κινεζική εξωτερική πολιτική, διπλωματία αλλά και ιστορικές διεκδικήσεις, κάνοντας σαφές ότι η Κίνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ζητήματα όπως η Ταϊβάν και η Νότια Σινική Θάλασσα.

Ειδικότερα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως όποιος επιδιώξει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν θα «εξαλειφθεί από την ιστορία», την ώρα που το Πεκίνο χρησιμοποιεί τόνο ολοένα πιο επιθετικό έναντι της νήσου 23 εκατομμυρίων κατοίκων με αυτόνομη κυβέρνηση, που η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

«Οποιοσδήποτε στη νήσο της Ταϊβάν αποπειραθεί να προωθήσει την ανεξαρτησία της (…) αναπόφευκτα θα εξαλειφθεί από την ιστορία», είπε ο Ουάνγκ Γι, προσθέτοντας πως η Ταϊβάν «δεν θα επιτραπεί ποτέ να χωριστεί από τη μητέρα πατρίδα».

Η Νότια Σινική Θάλασσα και το Μεσανατολικό

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κίνα θα «υπερασπιστεί» τα δικαιώματά του στη Νότια Σινική Θάλασσα, έπειτα από σειρά επεισοδίων με τις Φιλιππίνες στην αχανή θαλάσσια περιοχή αυτή, στην οποία προβάλλουν διεκδικήσεις διάφορες ασιατικές χώρες. «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σύμφωνα με τον νόμο» έπειτα από νέα αψιμαχία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανάμεσα σε σκάφη του κινεζικού πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος των Φιλιππίνων, η οποία είχε αποτέλεσμα να σημειωθεί σύγκρουση πλοίων τους.

Ακόμα, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας διαβεβαίωσε  πως η Κίνα τάσσεται υπέρ της «πλήρους» ένταξης του κράτους της Παλαιστίνης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. «Τασσόμαστε υπέρ» της ιδέας «η Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών», είπε χαρακτηριστικά ο Ουάνγκ Γι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters