Κίνα: Θα ζητήσει άδεια από τον ΠΟΕ για να επιβάλει κυρώσεις κατά των ΗΠΑ

Η Κίνα θα ζητήσει την άδεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ώστε να επιβάλει κυρώσεις κατά των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ατζέντα της επικείμενης συνεδρίασης του οργανισμού, στο τελευταίο επεισόδιο του σήριαλ του εμπορικού «πολέμου» μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.

Το αίτημα της Κίνας έρχεται μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι «είναι έτοιμος» να εγκρίνει την επιβολή δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 267 δισ. δολαρίων, «εάν το θελήσει».

Κάτι τέτοιο θα ακολουθούσε την ήδη προγραμματισμένη επιβολή δασμών σε κινεζικά αγαθά συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, μεταξύ άλλων σε προϊόντα τεχνολογίας. Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι θα λάβει αντίμετρα έναντι κάθε νέας επιθετικής κίνησης των ΗΠΑ στο δασμολογικό πεδίο.

Το κινεζικό αίτημα στον ΠΟΕ βασίζεται στην μη συμμόφωση των ΗΠΑ με απόφαση διαιτησίας σχετικά με δασμούς αντιντάμπινγκ από πλευράς της Ουάσινγκτον και αναμένεται να ανοίξει έναν νομικό κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.

Το Πεκίνο θα ζητήσει την άδεια του ΠΟΕ για κυρώσεις στην ειδική συνεδρίαση του Σώματος Επίλυσης Διαφορών του οργανισμού την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Capital.gr