Κίνα: Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου

Η χώρα έχει σήμερα 280 πυρηνικές κεφαλές και προωθεί τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκτόξευσης πυρηνικών όπλων, καθώς ενισχύει τις στρατιωτικές δαπάνες, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) τη Δευτέρα.

Από τον Ιανουάριο, η χώρα είχε 280 πυρηνικές κεφαλές, από 270 το προηγούμενο έτος, ανέφερε σε ετήσια έκθεση το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI).

Αλλά τονίζει ότι καμία από τις πυρηνικές κεφαλές δεν αναπτύχθηκε σε βλήματα ή που βρίσκεται σε βάσεις με επιχειρησιακές δυνάμεις. Αντ ‘αυτού, ταξινομούνται ως «άλλες κεφαλές» – που σημαίνει ότι αποθηκεύονται ή έχουν αποσυρθεί.

Η Κίνα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο στρατιωτικό προϋπολογισμό, διαθέτοντας πέρυσι 228 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για άμυνα – αύξηση 5,6% από το 2016. Αυτή ήταν η χαμηλότερη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες από το 2010, αλλά ήταν σύμφωνη με την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ήταν πολύ μακριά από τη στρατιωτική δαπάνη των Ηνωμένων Πολιτειών ύψους 610 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κίνα προωθεί την αύξηση αυτή καθώς επιθυμεί να ενταχθεί στο κλειστό κλαμπ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων. Τέτοιου είδους όπλα θα της προσδώσουν αυξημένο κύρος. Παράλληλα, επιθυμεί να διαθέτει μία ισχυρή εγγύηση ασφαλείας έναντι των τεράστιων αποθεμάτων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Κατά αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί και θα μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα τους μακροπρόθεσμους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και αναθεωρητικές της φιλοδοξίες στην Νοτιοανατολική Ασία.

Εν τω μεταξύ, η Ινδία και το Πακιστάν επέκτειναν επίσης τα αποθέματα πυρηνικών όπλων και επιτάχυναν την ανάπτυξη νέων συστημάτων παράδοσης πυραύλων για ξηρά, θάλασσα και αέρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Και οι δύο χώρες είχαν προσθέσει περίπου 10 πυρηνικές κεφαλές από τον Ιανουάριο, με το σύνολο της Ινδίας να είναι 130 με 140 και το Πακιστάν με 140 με 150, δήλωσε το think tank. Καμία από αυτές τις κεφαλές δεν προστέθηκε σε βλήματα.

Η Βόρεια Κορέα επίσης προχώρησε στις δυνατότητες πυρηνικών όπλων της, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής θερμοπυρηνικού όπλου το Σεπτέμβριο.

«Παρά το σαφές διεθνές ενδιαφέρον για τον πυρηνικό αφοπλισμό που αντανακλάται στη σύναψη της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων το 2017, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού που αναπτύσσονται στα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα δείχνουν ότι η πραγματική πρόοδος προς τον πυρηνικό αφοπλισμό θα παραμείνει απομακρυσμένος στόχος», δήλωσε ο Shannon Kile , ανώτερος ερευνητής με το πρόγραμμα αφοπλισμού, ελέγχου όπλων και μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων της SIPRI.

Οι ΗΠΑ μείωσαν τις πυρηνικές κεφαλές σε 6.480 τον Ιανουάριο από 6.800 το προηγούμενο έτος, ενώ η Ρωσία έφθασε από 7.000 σε 6.850 φέτος, σύμφωνα με την έκθεση.

Δεν υπήρξε καμία αλλαγή από πέρυσι για το Ηνωμένο Βασίλειο σε 215 κεφαλές, τη Γαλλία στα 300, το Ισραήλ στα 80 και τη Βόρεια Κορέα με 10 με 20.
Ωστόσο, αν και μείωσαν τα οπλοστάσια τους, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 92% όλων των πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

«Παρά τις περιορισμένες μειώσεις στις πυρηνικές τους δυνάμεις, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δρομολογήσει μακροπρόθεσμα προγράμματα για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών κεφαλών, των συστημάτων παράδοσης πυραύλων και αεροσκαφών και των εγκαταστάσεων παραγωγής πυρηνικών όπλων», ανέφερε η έκθεση.

Εννέα χώρες – οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα – έχουν πλέον 14.465 πυρηνικά όπλα μεταξύ τους, από συνολικά 14.935 πέρυσι.

 
Πηγή: South China Morning Post