Κίνα: Το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα

Το οικονομικό σίριαλ ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ φαίνεται να μην έχει τέλος με το Πεκίνο να εξαγγέλλει την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

Στα πρόθυρα ενός οικονομικού πολέμου

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως την Κίνα για χειραγώγηση του εθνικού νομίσματος. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα το 2016, ο Τραμπ είχε επιρρίψει στο Πεκίνο τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού: όσο πιο φθηνό είναι το γουάν, τόσο πιο ανταγωνιστικά είναι τα κινεζικά προϊόντα στο εξωτερικό.

Η αλήθεια είναι ότι από τον Μάιο του 2008 η κινεζική κεντρική τράπεζα φρόντιζε πάντα ώστε η ισοτιμία να μην ξεπερνά το φράγμα του επτά προς ένα. Πλέον όμως η κινεζική πλευρά δεν φαίνεται να διακατέχεται από την ίδια αυστηρότητα.

Στα συμφραζόμενα αυτά αρκετοί αναλυτές κάνουν ήδη λόγο για τα προεόρτια ενός νέου νομισματικού πολέμου. Το ενδεχόμενο «ανακωχής» στην εμπορική διαμάχη απομακρύνεται έτσι ακόμη περισσότερο. «Δεν πιστεύουμε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει πρόοδος στην επίλυση της εμπορικής σύγκρουσης», επισημαίνει ο Ρέι Άτριλ από την National Australia Bank του Σίδνεϊ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / DW