Kinburn Spit: Η στενόμακρη λωρίδα γης που υπό άκρα μυστικότητα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Ουκρανίας

Μια στρατιωτική επιχείρηση στη χερσόνησο Kinburn της περιφέρειας Μικολάγιεφ συνεχίζεται σε «silent mode», ανέφερε η εκπρόσωπος του κέντρου Τύπου της Ουκρανικής Επιχειρησιακής Διοίκησης Pivden (Νότος), Natalia Humeniuk, η οποία εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα η περιοχή αυτή θα απελευθερωθεί.

«…Ο εχθρός εκεί αντλεί δυνάμεις από την προσωρινά κατεχόμενη περιοχή, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει τις εφεδρείες του, ακόμα και αφού προκαλέσουμε ζημιά… Ωστόσο, συνεχίζουμε το έργο μας. Μόλις τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα, θα τα ανακοινώσουμε. Προς το παρόν, αυτή η στρατιωτική επιχείρηση βρίσκεται σε αθόρυβη λειτουργία (silent mode)», είπε η Natalia Humeniuk.

Σύμφωνα με την Humeniuk, αυτή η περιοχή περιβάλλεται από νερό, επομένως «δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει μια μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων».

Επιπλέον, κατά την εκπρόσωπο των Ουκρανικών Δυνάμεων στο Νότιο μέτωπο, ο καιρός είναι με το μέρος της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να καταλάβει την χερσόνησο Kinburn: «Αυτή την εποχή του χρόνου συνήθως πνέουν πολύ θυελλώδεις άνεμοι εκεί. Είναι αδύνατο να κρατηθείς, ακόμα και να σταθείς σε ένα σημείο. Πολύ ισχυροί άνεμοι, καταιγίδες, ακόμη και η φύση ξεπλένει και στραγγίζει τον εχθρό από αυτή τη γη».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Επιχειρησιακής Διοίκησης Pivden (Νότος), ο έλεγχος στο απώτατο άκρο της χερσονήσου Kinburn θα εξασφαλίσει τον διάδρομο σιτηρών από το λιμάνι του Μικολάγιεφ.

Η Humeniuk κάλεσε τους διεθνείς εταίρους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο λιμάνι του Μικολάγιεφ και να συμβάλουν στη διασφάλιση του ανεμπόδιστου περάσματος των πλοίων που θα φύγουν από εκεί.

Ακόμη και μια απλή ματιά στον χάρτη που περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη περιοχή, την χερσόνησο Kinburn, καταλαβαίνει πως ο έλεγχός της και ειδικά του απώτατου άκρου της, δεν θα εξυπηρετήσει μόνον το πέρασμα των πλοίων από το Μικολάγιεφ, αλλά – όπως επισημαίνουν οι αναλυτές – θα επιτρέψουν τις Ουκρανικές δυνάμεις να διεκδικήσουν τον έλεγχο της όχθης του Δνείπερου που προς το παρόν παραμένει υπό Ρωσικό έλεγχο.

Η άκρη της χερσονήσου Kinburn (η ονομαζόμενη Kinburn Spit) απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από το Οχάκιβ και επιτρέπει τον έλεγχο της εισόδου στους ποταμούς Dnipro και Southern Bug, καθώς και στα λιμάνια των πόλεων Μικολάγιεφ και Χερσώνας.

Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν θέσεις στο Kinburn Spit για να πραγματοποιήσουν τακτικές επιθέσεις με πυραύλους και πυροβολικό σε ουκρανικές θέσεις στο Οχάκιβ, στη νότια περιφέρεια Μικολάγιεφ και σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή: Με πληροφορίες από pravda.com.ua