Κινεζικά μαχητικά για την Αργεντινή

Αργεντινή και Κίνα ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αμυντική τους συνεργασία καθώς σχηματίζουν ομάδα εργασίας η οποία θα εξετάσει την ένταξη κινεζικών μαχητικών στην αεροπορία της Αργεντινής.

Η ομάδα εργασίας συστάθηκε βάσει των συμφωνιών που υπέγραψε η πρόεδρος της Αργεντινής με την κινεζική κυβέρνηση, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Πεκίνο. Αργεντινοί και Κινέζοι συζητούν για τα αεροσκάφη FC-1/JF-17 και CAC J-10.

Αυτό που απασχολεί τους Αργεντινούς είναι η δυνατότητα εξυπηρέτησης των εν λόγω αεροσκαφών. Η Αργεντινή, σε πρώτη φάση, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα αποκτήσει 14 κινεζικά μαχητικά.

Η Αργεντινή προσπαθεί, εδώ και χρόνια, να αντικαταστήσει τα “αρχαία” μαχητικά Mirage III, IAI Dagger και Α-4 Skyhawk που διαθέτει, εντάσσοντας σε υπηρεσία μαχητικά 4ης γενιάς.

Η επαφές για την απόκτηση κινεζικών μαχητικών ξεκίνησαν μετά τις ανάλογες επαφές, που σύμφωνα με ορισμένες πηγές, είχε η Αργεντινή με τη Ρωσία, για την απόκτηση βομβαρδιστικών Su-24. Αν και οι Βρετανοί αξιολόγησαν σοβαρά τις πληροφορίες αυτές και ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στα Φώκλαντς, στην πραγματικότητα πρόκειται μάλλον για πολιτικό παιχνίδι της Μόσχας, καθώς τα Su-24 είναι παλαιά αεροσκάφη, με μικρή χρησιμότητα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Η καλύτερη περίπτωση για την Αργεντινή θα ήταν, είτε η απόκτηση νέων μαχητικών SAAB Gripen, είτε μεταχειρισμένων ισπανικών Mirage F-1, η μεταχειρισμένα ισραηλινά Kfirs.

Η απόκτηση των Gripen προσέκρουσε στις βρετανικές πιέσεις προς την Σουηδία. Από την άλλη τα μεταχειρισμένα μαχητικά που προτείνονται προς πώληση είναι επίσης 3ης γενιάς.

Οι Κινέζοι προσφέρουν, από την πλευρά τους, προσφέρουν τα FC-1/JF-17 ή το J-10. Το τελευταίο ομοιάζει, προκλητικά, με το Eurofighter Typhoon και το γαλλικό Rafale, αν και υπολείπεται πολύ σε επιδόσεις. Είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου, με μέγιστη ταχύτητα της τάξης του 1,8 Mach, επιχειρησιακή οροφή 55.000 ποδών, ικανό να “πιάνει” -3 έως +9 g. Η ακτίνα δράσης του είναι 555 χλμ. και μπορεί να μεταφέρει οπλικό φορτίο μέχρι 6.600 κιλά, σε 11, συνολικά, φορείς.

Ο μόνιμος οπλισμός του αποτελείται από ένα πυροβόλο των 23χλστ. Μπορεί να μεταφέρει πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-επιφανείας και βόμβες, έξυπνες, ή απλές άφεσης. Χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό, το εν λόγω αεροσκάφος θα αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητες της αεροπορίας της Αργεντινής.

Πηγή: Jane’s
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert