Κιρίλο Μπουντάνοφ: Ποιός είναι ο πιθανός επόμενος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας;

Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος αναμένεται να γίνει ο επόμενος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, είναι ένας νεαρός αξιωματικός που είχε μια «απότομη» άνοδο, ώστε να γίνει αρχηγός της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, παρασημοφορημένος για τον ρόλο του σε επιχειρήσεις που ως επί το πλείστον παραμένουν μυστικές.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο Μπουντάνοφ θα αντικαταστήσει τον υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ, αν και δεν αναμένεται καμία ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα. Ο Ζελένσκι δεν έχει σχολιάσει ακόμη τον πιθανό διορισμό και ο Ρέζνικοφ είπε ότι δεν έχει πληροφορηθεί ακόμη επίσημα.

Ο Κιρίλο Μπουντάνοφ (Kyrylo Oleksiyovych Budanov) γεννήθηκε στο Κίεβο στις 4 Ιανουαρίου 1986. Παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 37 ετών, κατέχει ήδη τον βαθμό του στρατηγού «δύο αστέρων», που συνήθως στους δυτικούς στρατούς δίνεται σε αξιωματικούς άνω των πενήντα ετών.

Μετά την αποφοίτησή του από το Ινστιτούτο Επίγειων Δυνάμεων της Οδησσού το 2007, άρχισε να υπηρετεί στην Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας, γνωστή με το ακρωνύμιο «GUR».

Ο πόλεμος του 2014 και η απόπειρα δολοφονίας

Ο Μπουντάνοφ πολέμησε ενάντια στις φιλορωσικές δυνάμεις στον πόλεμο που ξέσπασε στην ανατολική Ουκρανία το 2014, λίγο μετά την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, συμμετείχε σε μια σειρά από διαβαθμισμένες ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και έχει ανακηρυχθεί Πλήρης Ιππότης του Τάγματος του Θάρρους, ένα από τα πολλά κρατικά βραβεία που έχει κερδίσει.

Ο Μπουντάνοφ έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας στις 4 Απριλίου 2019, όταν το αυτοκίνητό του ανατινάχθηκε από έναν άνδρα που προσδιορίστηκε από τις αρχές ως Ρώσος σαμποτέρ. Η βόμβα εξερράγη πρόωρα και δεν τραυματίστηκε.

Ο Μπουντάνοφ διευθύνει το GUR από τότε που διορίστηκε από τον Ζελένσκι τον Αύγουστο του 2020.

Από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, έχει εμπλακεί σε ανταλλαγές αιχμαλώτων και έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος ενός σώματος που συντονίζει τη θεραπεία αιχμαλώτων πολέμου.

Ήταν επίσης μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία και έχει επισκεφθεί στρατεύματα στην πρώτη γραμμή άμυνας στην ανατολική Ουκρανία τουλάχιστον δύο φορές.

Ο Μπουντάνοφ κάνει συχνές εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης και είναι γνωστός για το συγκρατημένο ύφος και τα συχνά «αινιγματικά» σχόλια σχετικά με ύποπτες επιχειρήσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία, κάτι που το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει ποτέ άμεσα.

Το GUR, μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους όπως ο Ρέζνικοφ και ο Ζελένσκι, έχουν προειδοποιήσει για μια δυνητικά μεγάλη νέα επίθεση από τη Μόσχα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Μπουντάνοφ είπε στο Reuters σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούνιο ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πετύχει τη νίκη εναντίον της Ρωσίας μόνο μέσω στρατιωτικής δύναμης.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters