Κλιμακώνεται η κόντρα Ουάσινγκτον – Άγκυρας: «Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από την Συρία»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στην Τουρκία ότι δεν θα παράσχουν άλλα όπλα στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία, καθώς η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ YPG εισήλθε στην όγδοη ημέρα της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή της Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Απο την πλευρά του ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα σαρώσουν τους κούρδους μαχητές από τα συριακά σύνορα και θα προωθηθούν προς ανατολάς μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, μια περιοχή που περιλαμβάνει τη Μανμπίτζ. Η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με αμερικανικές δυνάμεις συμμάχους των Κούρδων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία θέλει να δει συγκεκριμένες κινήσεις από τις ΗΠΑ για να σταματήσουν να υποστηρίζουν την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ο αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ της είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα παρέχει πλέον όπλα στη YPG.

Η πλειονότητα των Τούρκων επικροτεί την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας»

Η πλειονότητα των Τούρκων φαίνεται να επικροτεί την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» –τουλάχιστον όσοι ζουν στη συνοικία Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης. Εκεί μεγάλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκεί βρίσκονται ακόμη και σήμερα οι πιο πιστοί οπαδοί του.

«Πολεμάμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατών. Όποιος δεν θέλει να μας βοηθήσει τουλάχιστον να μην στέκεται εμπόδιο στον δρόμο μας», λέει ένας γηραιός κύριος που πήγε να συναντήσει γνωστούς τους σε ένα καφενείο κοντά στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος AKP. «Εύχομαι ο στρατός μας στο Αφρίν να είναι δυνατός. Με το θέλημα του Θεού να νικήσουμε», λέει ένας άλλος άνδρας δίπλα του. Σε αυτή την ομήγυρη τουλάχιστον δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με την τουρκική επέμβαση.

Σπάνια παρατηρείται ομοφωνία αυτές τις ημέρες και ανάμεσα στους τούρκους πολιτικούς.

Μόνο το φιλοκουρδικό κόμμα HDP άσκησε οξεία κριτική, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας». Η Τζεμίλ Τσελίκ, μέχρι πρότινος εκπρόσωπος του HDP στην Κωνσταντινούπολη, σχολίασε ότι «ο Ερντογάν τείνει τον κλάδου ελαίας στον σύρο πρόεδρο Άσαντ, ο οποίος ήταν παλαιότερα σύμμαχός του. Όμως αυτή η επέμβαση γίνεται μόνο για να οργανωθεί μια σφαγή εναντίον των Κούρδων».

Προπαγάνδα στα τουρκικά ΜΜΕ

Τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθησαν σύμφωνα με αναφορές κάποιων τουρκικών μέσων ενημέρωσης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων περισσότερα από 90 άτομα που είχαν ασκήσει κριτική για την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία: πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι. Όπως λένε, ο τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε 15 «συστάσεις» στους αρχισυντάκτες σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης της επέμβασης.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει στους αρχισυντάκτες των μεγάλων ΜΜΕ της χώρας, σαφή πατριωτική γραμμή. «Όλες οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν με ίδια πρωτοσέλιδα – αυτό είναι κυβερνητική προπαγάνδα» τονίζει ο δημοσιογράφος Ουγκούρ Γκυτς σε δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Νέο μέτωπο η Αφρίν στον πολύπλευρο συριακό εμφύλιο πόλεμο

Η τουρκική επιδρομή στην περιφέρεια του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία εναντίον της YPG έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πολύπλευρο συριακό εμφύλιο πόλεμο, αλλά έχει επίσης προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ουάσινγκτον.
Αφότου άρχισε η επιδρομή, στην οποία η Άγκυρα έδωσε την ονομασία «Επιχείρηση Κλάδος Ελαίας», ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως οι τουρκικές δυνάμεις θα προωθηθούν προς ανατολάς, προς την πόλη Μανμπίτζ, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν και αποτελεί τμήμα των εδαφών που ελέγχουν οι Κούρδοι και όπου αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αποτρέψουν συγκρούσεις τουρκικών δυνάμεων με τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ αντάρτες.

Οποιαδήποτε τουρκική προώθηση προς την Μανμπίτζ μπορεί να απειλήσει τις αμερικανικές προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η βόρεια Συρία, όπου οι ΗΠΑ έχουν επισήμως περίπου 2.000 στρατιώτες στο πλαίσιο του διεθνούς συναπσισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Σε μια ένδειξη της ενίσχυσης των διμερών εντάσεων, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον διαφώνησαν σχετικά με το κύριο μήνυμα μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στον Ερντογάν και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που έγινε την Τετάρτη. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν να περιορίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ενώ η Τουρκία ανακοινωσε πως ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από τη Μανμπίτζ.

Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε πως οι Καλίν και Μακμάστερ συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί ο στενός συντονισμός ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε «να αποφευχθούν παρεξηγήσεις».

DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ