Κοινό μήνυμα Γερμανίας και Κίνας για την προστασία του ελεύθερου εμπορίου

Η Κίνα και η Γερμανία έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν από κοινού το ελεύθερο εμπόριο και την πολυμέρεια και να αποφύγουν να στείλουν ένα αρνητικό μήνυμα που θα μπορούσε να επηρεάσει το επενδυτικό περιβάλλον και την εμπιστοσύνη στην αγορά, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Χθες, η Γερμανία αυστηροποίησε τους κανόνες για το ξένο εμπόριο σε κάποιους κλάδους, προσαρμόζοντας το όριο βάσει του οποίου μπορεί να ξεκινήσει έρευνα για την αγορά μετοχών από επενδυτές εκτός της ΕΕ, στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου εταιριών από κλάδου όπως οι κρίσιμης σημασίας υποδομές.

«Ενώ είναι κατανοητό να διενεργούνται οι απαραίτητοι λεπτομερείς έλεγχοι για λόγους ασφαλείας, αυτό δεν θα πρέπει να γίνει εργαλείο για να προωθείται ο προστατευτισμός και να δημιουργούνται νέα αόρατα εμπόδια», δήλωσε η Χούα σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, εκφράζοντας επίσης την αντίθεσή της σε πρακτικές που κάνουν διακρίσεις.

Κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να επεκτείνουν το διμερές τους άνοιγμα προκειμένου να δοθεί ώθηση στη διμερή, αμοιβαία επωφελή συνεργασία και να προστατευθεί μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ