Κόμβος φυσικού αερίου η Αλβανία;

Την παροχή βοήθειας προς την κυβέρνηση της Αλβανίας για την ανάδειξη της γειτονικής χώρας σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, καθώς και για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συμφώνησε η διοίκηση του αγωγού TAP με την αλβανική κυβέρνηση.

Με αφορμή την κύρωση της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας για την υποστήριξη κατασκευής του αγωγού μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, που υπεγράφη στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο, η διοίκηση του TAP ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια για την εκπόνηση εθνικού σχεδίου φυσικού αερίου (Gas Master Plan) για την κατασκευή δικτύων που θα τροφοδοτούν με φυσικό αέριο σε πρώτη φάση επιχειρήσεις και αργότερα νοικοκυριά, καθώς και για την επίτευξη του στόχου της Αλβανικής κυβέρνησης να γίνει η χώρα περιφερειακός κόμβος αερίου. Σημειώνεται, ακόμα, ότι η επένδυση για την κατασκευή του αγωγού στη γειτονική χώρα θα φθάσει περίπου στο 1 δισ. δολάρια.

Η απόφαση για την κατασκευή του αγωγού θα εξαρτηθεί από την επιλογή της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως προς τον αγωγό που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, με προορισμό την Ευρώπη. Υποψήφιοι είναι ο TAP (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία) και ο «Ναμπούκο» που διέρχεται εκτός Ελλάδας. Η απόφαση της Κοινοπραξίας αναμένεται τον Ιούνιο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TAP κ.Κζέτιλ Τούνγκλαντ δήλωσε ότι η κύρωση της συμφωνίας από την Αλβανική Βουλή αποτελεί σημαντικό στοιχείο που θα περιληφθεί στο φάκελο υποστήριξης που θα κατατεθεί στην Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ως το τέλος του μήνα.

Μέτοχοι του TAP, υπενθυμίζεται, είναι η ελβετική Axpo (42.5%), η νορβηγική Statoil (42.5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αλβανικός Τύπος για την συμφωνία TAP

Αγωγός TAP : Τι μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα από την υπογραφή του

Ο πόλεμος των αγωγών. Πως εξελίσσεται ,ποιοι πολεμούν