Κομισιόν: Υπογραφή συμφωνίας για βοήθεια ύψους 500 εκ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ουκρανία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την χορήγηση βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προορίζεται για την στέγαση και την εκπαίδευση εκτοπισμένων λόγω του πολέμου Ουκρανών, καθώς και για τον αγροτικό τομέα της εμπόλεμης χώρας, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Η χορήγηση αυτού του πακέτου της ευρωπαϊκής βοήθειας που ανακοινώθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΕΕ-Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ, εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων που ανακοινώθηκαν από την Κομισιόν την άνοιξη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εισηγηθεί να αξιοποιηθεί η χρηματοδοτική δομή που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των οικονομιών όταν μαινόταν η πανδημία του κορονοϊού για να χρηματοδοτηθεί με ως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το E-U GTF θα συμβάλλει να ανοικοδομηθούν γέφυρες, να αποκατασταθούν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ειδικά σε πόλεις οι πληθυσμοί των οποίων μεγεθύνθηκαν εξαιτίας του εκτοπισμού Ουκρανών μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters