Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης: Από την ελπίδα, στον ξεπεσμό και την παρακμή

Η πολυτέλεια, η χλιδή, και η υπερβολή σχεδόν σε όλες τις μορφές είναι πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο μετασχηματισμός του Ερντογάν, από έναν ηγέτη που αρνιόταν να μετακομίσει από το ταπεινό του σπίτι στα περίχωρα της Άγκυρας, στον περήφανο κάτοικο της πολυτελούς προεδρικής κατοικίας των 1.150 δωματίων, δηλώνει πολλά για τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής του Ερντογάν, αλλά και του πολιτικού κατεστημένου της Τουρκίας γενικότερα.

Την ώρα που ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, τα παιδιά του AKP, επιδεικνύουν στα social media τον πλούσιο τρόπο ζωής με τα πολυτελή αυτοκίνητα τους, τα παρακμιακά πάρτι, και την εμμονή τους με κάθε τι χρυσό.

Το κάποτε μετριοπαθές AKP του Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία τα τελευταία 18 χρόνια, έχει δημιουργήσει μια νέα ελίτ που λατρεύει το παρκέ δάπεδο με επίστρωση Swarkovski, το χαρτί τουαλέτας Louis Vuitton, τους χρυσούς θρόνους, και τα κλιματιστικά που σκορπίζουν ροδόνερο.

Καθώς με το πέρασμα των χρόνων το AKP ισχυροποιούσε τη θέση του στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Τουρκίας, τόσο περισσότερα σκάνδαλα έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας. Το 2013, η Τουρκική κοινωνία διαπίστωσε το εύρος της διαφθοράς όταν διέρρευσαν ηχογραφήσεις τηλεφωνικών κλήσεων με τον γιο του Ερντογάν, να ρωτάει τον πρόεδρο, τι πρέπει να κάνει με τα τελευταία 30 εκατομμύρια ευρώ που φαίνεται να αντιμετώπιζε δυσκολίες στο να τα αποθηκεύσει.

Τα μυθικά πλούτη της οικογένειας Ερντογάν, δεν είναι νέο για κανέναν. Η Πρώτη Κυρία, Εμίν Ερντογάν, απασχολεί συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, όχι μόνο με την τσάντα Birkin των 50.000 δολαρίων, αλλά και με τις επισκέψεις της στο εξωτερικό, που πολλές φορές καθώς ψωνίζει κλείνει την κυκλοφορία.

Οι διαρροές των Panama Papers αποκάλυψαν τα «μικρά πλοία» των γιων του προέδρου, Burak και Bilal Erdogan, μαζί με τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία σε απομακρυσμένες χώρες.

Οι σύντροφοι του Ερντογάν

Οι αντιπρόσωποι της κυβέρνησης του Ερντογάν, διορίζουν τους ανθρώπους τους σε περισσότερους από 50 δήμους και περιφέρειες, πολλές φορές με αυθαίρετο τρόπο, αντικαθιστώντας τους εκλεγμένους αξιωματούχους του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

Ο Αντάν Σελτσούκ Μιζρακλί, ο κάποτε εκλεγμένος κατά πλειοψηφία δήμαρχος της κουρδικής επαρχίας Ντιγιαρμπακίρ, εκδιώχθηκε και συνελήφθη το 2019, για τρομοκρατικές κατηγορίες. Όλα αυτά, αφότου λίγο πριν, είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο από ένα πολυτελές μπάνιο το οποίο είχε χτίσει διορισμένος από το AKP άνθρωπος στην περιοχή.

Ο Μιζρακλί, είχε αναφέρει πως οι άνθρωποι του Ερντογάν, χτίζουν παλάτια στις πλάτες του λαού.

Ο Hamza Yerlikaya, ένας πρώην παλαιστής, καλός φίλος του Ερντογάν, και αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού, αποκάλυψε ότι έλαβε μεγάλες αμοιβές από υψηλού επιπέδου κρατικές θέσεις. Είχε διοριστεί σε πολλές θέσεις, μεταξύ άλλων, και ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου για την κρατική τράπεζα Vakifbank.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Mehmet Simsek, χαρακτήρισε τη δαπάνη για τα χιλιάδες αυτοκίνητα προσωπικού που αγοράστηκαν για το προεδρικό παλάτι, και τα υπουργεία, το 2015, ως «αλλαγή τσέπης».

Η ελίτ του AKP χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο αλαζονική, και όσο πιο αλαζονική γίνεται τόσο περισσότερο υποτιμάει τον ίδιο της τον λαό.

Την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, όταν μία φτωχή γυναίκα ρομά, εμφανίστηκε να διαμαρτύρεται ότι έπρεπε να βγει έξω να ζητήσει ελεημοσύνη εν μέσω καραντίνας ώστε να θρέψει τα πεινασμένα της παιδιά, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του υπουργείου Οικογενειακών και Κοινωνικών Πολιτικών της Κωνσταντινούπολης, Nail Nogay, απάντησε στο Twitter με μία μόνο λέξη…«πέθανε».

Στο μεταξύ, οι συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων, εν μέσω της καραντίνας, ανησυχούσε αν είχε αρκετό φαγητό έως το τέλος του μήνα.

Το κυβερνών κόμμα όταν είχε έρθει στην εξουσία πριν από 18 χρόνια, υποσχέθηκε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου, μετριάζοντας τις τεράστιες διαφορές μεταξύ πλουσίων και των φτωχών. Όμως, πολλά έχουν αλλάξει από τότε. Γίναμε όλοι μάρτυρες, της γεμάτης νόημα έκφρασης πως «η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα».

Η παρακμή που παρατηρείται μεταξύ των στελεχών του AKP, δεν έχει προηγούμενο και έχει διαπεράσει ακόμα και στις χαμηλότερες τάξεις του κόμματος – δηλαδή στον πυρήνα του.

Πηγή: Ahval